Hovězí karbanátky s bramborami, hořčicí a cibulí
Libové hovězí karbanátky jsou skvělou možností, jak zpracovat červené maso v kuchyni. Červené maso má vysoký obsah železa a vitaminu B12, při jejichž nedostatku může nastat anémie, neboli chudokrevnost.
Ingredience (4 porce)
- 600 g libového hovězího masa
- 20 g česneku (4 stroužky)
- 50 g slepičích vajec (1 ks velikosti M)
- 50 g žluté cibule (1 ks)
- 50 g červené cibule (1 ks)
- 10 g bylinek (např. tymián, rozmarýn, bazalka dle chuti)
- 500 g čerstvé zeleniny (např. rajčata, okurka, polníček, rukola apod.)
- 500 g brambor
- 2 g soli (dle chuti)
- 2 g pepře (dle chuti)
- 12 g dijonské hořčice (1 ČL)
Libové hovězí maso si nahrubo pomeleme nejlépe sami doma, smícháme se syrovým vejcem, najemno nakrájenou žlutou cibulí, drceným nebo prolisovaným česnekem, bylinkami, pepřem, solí a hořčicí.
Ze vzniklé směsi vytvarujeme 4 karbanátky a opečeme na kontaktním grilu nebo titanové pánvi bez tuku.
Brambory uvaříme nejlépe ve slupce. Tato varianta přípravy je zdravější, neboť brambory vařené ve slupce jsou jako příloha vhodnější než oloupané pro svůj nižší glykemický index.
Karbanátky podáváme s bramborami, najemno nakrájenou červenou cibulí (může být i na kolečka nebo půlkolečka) a můžeme přidat i trochu hořčice. Doplníme míchaným zeleninovým salátem.
- 4 porce, doba přípravy 60 minut, 6587 kJ / 1568 kcal
- 1646 kJ / 392 kcal na 1 porci
- Tuky: 11,5 g
- Sacharidy: 33 g
- Bílkoviny: 36 g
- Vláknina: 5,5 g
- Vhodné pro celou rodinu a sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/hovezi-karbanatky-s-bramborami-horcici-a-cibuli