Krémovo-kokosové řezy
Suroviny:
Kokosové těsto:
- 5 ks bílku
- 150 g kokosu
- 150 g kr. cukru
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 bal. prášku do pečiva
Ořechové těsto:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 bal. prášku do pečiva
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa
- 5 ks bílku
- 150 g kr. cukru
Krém:
- 400 ml mléka
- 1 bal. vanilkového cukru
- 200 g kr. cukru
- 2 bal. vanilkového pudinku
- 10 ks žloutků
- 250 g másla
- 150 g mascarpone
- čokoláda na ozdobu
Příprava:
Připravíme si plech na pečení o velikosti 32 x 23 cm. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Bílky si vyšleháme s cukrem na tuhou pěnu a postupně přidáváme kokos střídavě s moukou, kterou jsme si předem smíchali s práškem do pečiva. Navrstvíme na plech, který jsme si vystlali papírem a dáme péct na teplotu 180 stupňů cca 15 minut.
Připravíme si hnědé těsto zatím co se nám peče kokosový plát. Ořechy si smícháme s moukou, práškem do pečiva a kakaem. Bílky si vyšleháme spolu s cukrem do tuhé pěny a postupně přidáme smíchanou sypkou směs. Upečeme stejně jako kokosové těsto.
Připravíme si krém. Mléko si dáme na oheň, přidáme vanilkový cukr (nebo můžeme přidat lusk vanilky, který necháme v mléce ponořen jednu hodinu) a kr. cukr, následně přidáme pudinkové prášky. Postupně zahříváme a přidáváme žloutky za stálého míchání. Když hmota zhoustne, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Máslo si vymícháme do pěny a přidáme mascarpone a následně vychladlou žloutkovou hmotu. Vymixujeme hladký krém, který navrstvíme na kokosové těsto. Přikryjeme to hnědým ořechovým těstem a trocha nádivky si navrstvíme i na vrch.
Vrch koláče posypeme čokoládovými hoblinami a dáme do lednice zchladit. Nakrájíme na řezy a podáváme.
Ingredience: