Zeleninový salát s tofu řízečky
Co budete potřebovat:
- 100 g salátu (lze kombinovat) (polníček, rukola, římský salát, ledový salát, hlávkový salát)
- 300 g zeleniny (lze kombinovat) (rajčata, mrkev, kedlubna)
- 200 g tofu natural (1 balení)
- 55 g slepičích vajec (1 ks velikosti M)
- 30 g neslazených kukuřičných lupínků
- 40 g tvrdého sýra (parmezán, pecorino, gran moravia nebo čedar)
- 100 g bílého polotučného jogurtu (z kravského nebo sójového mléka)
- 5 g hořčice (1 ČL)
- 10 g čerstvých bylinek (hrst) (bazalka, pažitka, tymián nebo koriandr)
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 °C.
Kukuřičné lupínky uzavřeme do sáčku, pomocí válečku rozdrtíme, nasypeme do mísy a přidáme k nim část jemně nastrouhaného sýru.Do druhé mísy rozklepneme vejce a prošleháme. Tofu rozkrojíme podélně na dvě poloviny a každou z nich ještě rozřízneme příčně na další dvě poloviny. Osolíme, obalíme ve vajíčku a nakonec v lupínkách se sýrem. Obalené kousky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.
Mezitím si připravíme salát tak, že na dva talíře rozprostřeme salátové listy a poklademe nadrobno nakrájenou zeleninou. Dresink připravíme smícháním jogurtu s hořčicí, nadrobno nasekanými bylinkami a podle chuti solí
a pepřem.
Upečené řízečky navršíme na salát, přidáme dresink, ozdobíme zbylým nastrouhaným sýrem a podáváme.
- 2 porce, doba přípravy 30 minut, 803 kcal / 3372 kJ, 401 kcal / 1686 kJ na 1 porci
- Bílkoviny: 31 g
- Sacharidy: 30 g
- Tuky: 18 g
- Vláknina: 6 g
- Vhodné pro vegetariány, děti, sportovce a diabetiky, nízký GI, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku
TIP: Zeleninové saláty jsou ideální volbou k večeři. Dají se jíst doma nebo i zabalit s sebou do krabičky. Díky silnému zastoupení zeleniny obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Dobré je přidat i zdroj kvalitních bílkovin a pokud je salát konzumován jako oběd, tak je vhodné zvýšit i množství komplexních sacharidů.
Zdroj: Svět zdaví www.svet-zdravi.cz