Dýňové curry s quinoou
Co budete potřebovat:
- 500 g dýně hokaido (1 malý ks)
- 400 g luštěnin v konzervě (1 plechovka) (cizrna, bílé fazole nebo čočka)
- 10 ml tuku (1 PL) (řepkový olej, olivový olej nebo přepuštěné máslo – ghí)
- 5 g chilli papričky (1 ks)
- 30 g cibule (žlutá cibule, šalotka nebo jarní cibulka)
- 5 g česneku (1 stroužek)
- 2 g kurkumy (1 ČL)
- koření (lze nakombinovat dle chuti) (1 g mleté papriky – ½ ČL, 1 g skořice – ½ ČL, špetka mletého kmínu,
1 bobkový list) - sůl, pepř
- 100 g quinoy
Postup:
Luštěniny propláchneme vodou a necháme okapat. Dýni omyjeme, rozkrojíme napůl, zbavíme vnitřku se semeny a nakrájíme na kostičky o hraně zhruba 1,5 cm. Dýně hokaido se nemusí loupat. V hrnci rozpálíme tuk
a necháme na něm 1 minutu rozvonět koření kromě kurkumy a papriky. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, plochou nože rozmáčknutý česnek, kurkumu a lehce osolíme. Občas promícháme a po zesklovatění cibule vyndáme česnek a přidáme dýni, popřípadě mletou papriku a chilli papričku. Lehce podlijeme vodou, aby byla dýně z poloviny ponořená, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dusit.
Quinou uvaříme podle návodu na obalu. K dýni přidáme luštěninu a necháme dusit dalších 5 minut. Curry po dovaření necháme 10 minut vychladnout a poté ho zhruba z jedné třetiny rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto se vytvoří omáčka, kterou podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Curry podáváme s uvařenou quinoou.
- 2 porce, doba přípravy 40 minut, 908 kcal / 3814 kJ, 454 kcal / 1905 kJ na 1 porci
- Bílkoviny: 19 g
- Sacharidy: 63 g
- Tuky: 14 g
- Vláknina 14 g
- Vhodné pro vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku
Zdroj: Svět zdaví www.svet-zdravi.cz