Perníčky od babičky

Perníčky od babičky

 

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g Korunního cukru hnědého
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu
  • 50 g másla nebo tuku na pečení
  • vajíčko s trochou vody a kakaa na potření perníků

 

Poleva:

  • 1 bílek
  • 150–200 g Korunního cukru moučka
  • 1 lžička citronu nebo octa

Postup:

Smícháme sypké suroviny a postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a následně směs za stálého míchání přikapáváme do těsta. Po promíchání je hmota velmi tuhá a nesourodá – těsto přikryjeme a necháme asi 30 minut odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté propracujeme těsto v ruce. Pokud by hmota byla spíše řidší, dosypeme ještě trochu mouky. Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie
a dáme odpočinout do chladničky alespoň přes noc.

Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, alespoň 2 hodiny předem. Těsto rozdělíme na 3-4 stejné díly
a každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku silnou 3–5 mm, z níž vykrajujeme formou vajíčka případně jiné tvary. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabydou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 °C asi 5–15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité dodržet tuto dobu pečení, jinak pak nejsou perníčky měkké. Vyndáme je ve chvíli, kdy zavoní. Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody a lžičkou kakaa, aby byly perníčky tmavší. Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se nezdeformovaly.

Perníčky zdobíme až druhý den, protože se musí vydýchat, jinak prý poleva opadává. Polevu umícháme z bílku moučkového cukru a citronu, nebo octa a ihned s ní zdobíme.

 

 

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr  

Zdroj foto: Shutterstock