Perníčky od babičky
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g celozrnné žitné mouky
- 250 g Korunního cukru hnědého
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- 1 sáček kypřicího prášku do perníku
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce koření do perníku
- 4 vejce
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce medu
- 50 g másla nebo tuku na pečení
- vajíčko s trochou vody a kakaa na potření perníků
Poleva:
- 1 bílek
- 150–200 g Korunního cukru moučka
- 1 lžička citronu nebo octa
Postup:
Smícháme sypké suroviny a postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a následně směs za stálého míchání přikapáváme do těsta. Po promíchání je hmota velmi tuhá a nesourodá – těsto přikryjeme a necháme asi 30 minut odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté propracujeme těsto v ruce. Pokud by hmota byla spíše řidší, dosypeme ještě trochu mouky. Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie
a dáme odpočinout do chladničky alespoň přes noc.
Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, alespoň 2 hodiny předem. Těsto rozdělíme na 3-4 stejné díly
a každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku silnou 3–5 mm, z níž vykrajujeme formou vajíčka případně jiné tvary. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabydou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 °C asi 5–15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité dodržet tuto dobu pečení, jinak pak nejsou perníčky měkké. Vyndáme je ve chvíli, kdy zavoní. Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody a lžičkou kakaa, aby byly perníčky tmavší. Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se nezdeformovaly.
Perníčky zdobíme až druhý den, protože se musí vydýchat, jinak prý poleva opadává. Polevu umícháme z bílku moučkového cukru a citronu, nebo octa a ihned s ní zdobíme.
Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Zdroj foto: Shutterstock