Velikonoční nádivka s mladými kopřivami

Velikonoční nádivka s mladými kopřivami

Suroviny:

  • Moravské uzené Hamé vynikající kvalita 1 ks
  • Rohlík 8 ks
  • Mléko 200 ml
  • Sůl dle chuti
  • Vejce 8 ks
  • Kopřivy 3 lžíce
  • Sádlo na vymazání


Postup:

1) Moravské uzené nakrájejte na kostky. Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a zavlažte je mlékem nebo vývarem, pokud ho zrovna máte hotový. Vývar dodá nádivce intenzivní chuť.

2) Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

3) Žloutky přidejte k rohlíkům, stejně tak maso a kopřivy. Propracujte, nejlépe to jde rukou. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujte bílkový sníh.

4) Teprve teď případně dosolte, protože rohlíky i uzené jsou již solené. 

5) Hmotu vyklopte do pekáče vymaštěného sádlem a rovnoměrně rozhrňte do stran. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Trvá to zhruba 35‒45 minut, aby se na povrchu vytvořila opečená kůrčička.

 

TIP!

  • Kopřivy do velikonoční nádivky patří. Pokud se vám to příčí nebo se zrovna kopřivy neurodily, což se některé roky prostě stává, nahraďte kopřivy petrželkou.

 

Zdroj: www.receptyschuti.cz