Povidlové lokše s mákem
Suroviny:
1 kg vařených, vychladlých brambor ve slupce
300 g hladké mouky
zarovnaná kávová lžička himalájské soli
rostlinné máslo – Bio Alsan, rozhodně nenahrazujte kokosovým olejem či něčím podobným.
povidla
10 dkg mletého máku, moučkový cukr
Postup:
Brambory si uvaříme ve slupce ideálně den předem. Oloupeme je, a buď je protlačíme sítkem na brambory nebo je nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim mouku a sůl. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto, které nesmí být tuhé a pracovat se s ním dá jedině s pomoučenýma rukama. Vyválíme si z těsta dlouhý knedlík, a rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých válečkem vyválíme placky silné asi 2 až 3 milimetry. Ty opékáme na spíše větší teplotu na suché pánvi. Když se nám nafukují, ničemu to nevadí, po otočení se zase vyfouknou. V průběhu času budeme muset pánev vytřít ubrouskem, abychom ji zbavili připálené mouky. Upečené lokše vrstvíme na sebe a ihned je pomažeme přepuštěným máslem.
Mák si nejlépe umeleme doma čerstvý – ten kupovaný mletý rychle žlukne. Plně postačí mlýnek na kafe. Smícháme s trochou moučkového cukru a směsí plníme povidly potřené lokše.
Ingredience: