Rybízový koláč
Ingredience:
- Žloutek 4 ks
- Cukr 255 g
- Sůl špetka
- Kukuřičný škrob 2 lžíce
- Cukr moučka 2 lžíce
- Ovocná směs rybízová Hamé 2 lžíce
- Mouka hladká 220 g
- Máslo 130 g
- Tvaroh tučný 250 g
- Vanilkový extrakt několik kapek
- Bílek 4 ks
- Čerstvý rybíz 300 g
Postup:
Do mísy dáme mouku, cukr, máslo a sůl a zpracujeme na drobenku, nakonec přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Práce s těstem musí být rychlá, aby nám pod rukama nezteplalo. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme cca na hodinu do lednice.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň tím, že smícháme tvaroh, žloutek, škrob, vanilkový extrakt a moučkový cukr.
Těsto vyndáme z lednice, vyválíme podle velikosti koláčové formy, přendáme ho do ní a válečkem zarovnáme okraje. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 15 minut vychladit. Po uplynutí doby ho pečeme na 180 stupňů 20 minut.
Mezitím si v robotu ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme cukr. Hotový sníh musí být tuhý a lesklý. Nakonec přidáme kukuřičný škrob.
Těsto vyndáme z trouby, necháme chvilku vychladnout a potřeme ovocnou směsí rybíz a tvarohovou náplní. Tu posypeme čerstvým rybízem a vrch koláče ozdobíme hotovým sněhem. Celý koláč poté pečeme ještě na 150 stupňů 35 - 40 minut.
Zdroj: www.receptyschuti.cz/recept/rybizovy-kolac/2244
Ingredience: