Rybízový koláč

Rybízový koláč

Ingredience:

  • Žloutek 4 ks
  • Cukr 255 g
  • Sůl špetka
  • Kukuřičný škrob 2 lžíce
  • Cukr moučka 2 lžíce
  • Ovocná směs rybízová Hamé 2 lžíce
  • Mouka hladká 220 g
  • Máslo 130 g
  • Tvaroh tučný 250 g
  • Vanilkový extrakt několik kapek
  • Bílek 4 ks
  • Čerstvý rybíz 300 g

 

Postup:

Do mísy dáme mouku, cukr, máslo a sůl a zpracujeme na drobenku, nakonec přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Práce s těstem musí být rychlá, aby nám pod rukama nezteplalo. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme cca na hodinu do lednice.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň tím, že smícháme tvaroh, žloutek, škrob, vanilkový extrakt a moučkový cukr.

Těsto vyndáme z lednice, vyválíme podle velikosti koláčové formy, přendáme ho do ní a válečkem zarovnáme okraje. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 15 minut vychladit. Po uplynutí doby ho pečeme na 180 stupňů 20 minut.

Mezitím si v robotu ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme cukr. Hotový sníh musí být tuhý a lesklý. Nakonec přidáme kukuřičný škrob.

Těsto vyndáme z trouby, necháme chvilku vychladnout a potřeme ovocnou směsí rybíz a tvarohovou náplní. Tu posypeme čerstvým rybízem a vrch koláče ozdobíme hotovým sněhem. Celý koláč poté pečeme ještě na 150 stupňů 35 - 40 minut.

 

Zdroj: www.receptyschuti.cz/recept/rybizovy-kolac/2244

 

Ingredience: