Bílá krémová zelná polévka
Suroviny:
balíček kysaného bílého zelí
1 velká cibule
5 lžic slunečnicového nebo řepkového oleje
3 vrchovaté lžíce hladké mouky – může být i bezlepková
4 střední brambory
zarovnaná lžíce kmínu
lžička cukru
ovesná rostlinná smetana
sůl k dochucení
Postup:
Do osolené vody si dáme vařit na kostičky nakrájené oloupané brambory. Měla jsem nové krásné brambory, tak jsem slupku jen pořádně omyla a brambory nakrájela i s ní. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme kmín, necháme rozvonět a přidáme zelí bez nálevu. Zelí můžeme pokrájet, aby se nám polévka lépe jedla. Základ zasypeme moukou, promícháme a zalijeme hrníčkem studené vody, znovu promícháme. Voda musí být studená, aby se nám neudělaly z mouky cucky. Další voda už teplá být může, a tak pro lepší chuť přidáme vodu z uvařených brambor, celkem přidáme cca litr a půl vody. Vaříme cca 20 minut, aby se nám uvařila mouka a zelí. Přidáme ovesnou smetanu, brambory a dle chuti přidáme cukr a sůl.
Ingredience: