Domácí žitno-pohankový chléb bez kvásku

Domácí žitno-pohankový chléb bez kvásku

Suroviny:

20 g droždí
4 dcl vlažné vody
2 lžičky cukru
2 lžičky soli – používám růžovou himalájskou, méně solí, můžeme tedy přidat až 3 lžičky
200 g pohankové celozrnné mouky
400 g žitné chlebové moky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
1 lžička drceného fenyklu
dýňová, slunečnicová, lněná semínka dle chuti

 

Postup

Do velké mísy si odvážíme obě mouky a promícháme. Uděláme hluboký důlek, do kterého rozdrobíme prsty droždí, zasypeme cukrem a zalijeme cca 1,5 dl vody. Necháme vzejít kvásek a pak do mísy přidáme zbytek všech surovin. Semínka vmícháme do těsta, ale necháme si i nějaká na posyp na vršek chleba. Zaděláme těsto, které se stále bude lepit, to je způsobeno žitnou moukou. Dobře zadělané těsto, přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny kynout, během kynutí občas promícháme, aby nám těsto lépe vykynulo.

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na pečení chleba musíme díky řidší konzistenci těsta použít formu, tu si vyložíme pečícím papírem a dáme do ní těsto. Vlhkou rukou těsto uhladíme, posypeme semínky a dáme péct na 1 hodinu. Suchá špejle nám prozradí, že je chleba upečený. Chléb uchováváme v utěrce.

 

Dobrou chuť přeje Pet

 

 

Ingredience: