Králík agrodolce s rýží

Králík agrodolce s rýží

Ingredience

  • 600 - 700 gkrálíka (rozporujte celého králíka na 6 dílů, nebo třeba kupte jen stehna)
  • sůl a pepř
  • 50 ghladké mouky
  • 60 mlolivového oleje
  • 1malá cibule
  • 1mrkev
  • 1řapík celeru
  • 3stroužky česneku
  • 2 lžícemásla
  • 100 gslaniny (ideálně pancetty)
  • 3kuličky jalovce
  • 5kuliček černého pepře
  • 3snítky čerstvého tymiánu (+ trochu na ozdobu)
  • 1,5 lžícetřtinového cukru
  • 60 mlbílého vinného octa
  • 360 grýže basmati Lagris
  • po hrsti rozinek, mandlí a vlašských ořechů
  • 20 ghořké čokolády (min. 50% kakaa)

Příprava

  1. Cibuli, zeleninu a pancettu si nakrájíme na malé kousky.
  2. Porce králíka osolíme, opepříme a obalíme v mouce (přebytky oklepeme, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpálíme olivový olej a na prudkém plameni na něm opečeme maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendáme do misky, snížíme plamen na střední stupeň, přidáme máslo, počkáme, až se rozpustí a pak vložíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek.
  3. Opékáme cca 5 minut, přidáme pancettu, jalovec (mírně ho rozmačkáme nožem), pepř, tymián a cukr a necháme ještě minutku opéct, až se koření rozvoní. Vrátíme zpět do kastrolu maso. Pak už doplníme jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme cca 45 minut probublávat.
  4. Mezitím si dáme vařit rýži basmati, kterou připravíme podle návodu na obalu.
  5. Ke konci můžeme do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidáme mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni necháme čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání - bude to trvat jen několik minut. Ideální přílohou je rýže nebo klidně i polenta.

 

 

zdroj: www.podravka.cz/recept/1084652/kralik-agrodolce-sryzi-basmati/

 

Ingredience: