Králík agrodolce s rýží
Ingredience
- 600 - 700 gkrálíka (rozporujte celého králíka na 6 dílů, nebo třeba kupte jen stehna)
- sůl a pepř
- 50 ghladké mouky
- 60 mlolivového oleje
- 1malá cibule
- 1mrkev
- 1řapík celeru
- 3stroužky česneku
- 2 lžícemásla
- 100 gslaniny (ideálně pancetty)
- 3kuličky jalovce
- 5kuliček černého pepře
- 3snítky čerstvého tymiánu (+ trochu na ozdobu)
- 1,5 lžícetřtinového cukru
- 60 mlbílého vinného octa
- 360 grýže basmati Lagris
- po hrsti rozinek, mandlí a vlašských ořechů
- 20 ghořké čokolády (min. 50% kakaa)
Příprava
- Cibuli, zeleninu a pancettu si nakrájíme na malé kousky.
- Porce králíka osolíme, opepříme a obalíme v mouce (přebytky oklepeme, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpálíme olivový olej a na prudkém plameni na něm opečeme maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendáme do misky, snížíme plamen na střední stupeň, přidáme máslo, počkáme, až se rozpustí a pak vložíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek.
- Opékáme cca 5 minut, přidáme pancettu, jalovec (mírně ho rozmačkáme nožem), pepř, tymián a cukr a necháme ještě minutku opéct, až se koření rozvoní. Vrátíme zpět do kastrolu maso. Pak už doplníme jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme cca 45 minut probublávat.
- Mezitím si dáme vařit rýži basmati, kterou připravíme podle návodu na obalu.
- Ke konci můžeme do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidáme mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni necháme čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání - bude to trvat jen několik minut. Ideální přílohou je rýže nebo klidně i polenta.
zdroj: www.podravka.cz/recept/1084652/kralik-agrodolce-sryzi-basmati/
Ingredience: