Krkovička s ajvarem a česnekovou topinkou
Ingredience
- 4plátky krkovice
- 1cibule
- 6 lžicoleje
- 2 lžícehrubozrnné hořčice
- 4 stroužkyčesneku
- ½ lžičkymletého zázvoru
- několik lístků šalvěje nebo rozmarýnu
- sůl a pepř
- 3 dclsvětlého piva
- 1 lžícemedu
- 1 lžícemásla
- K podávání: Ajvar jemný Podravka, topinky z klasického českého chleba, osmažené na řepkovém oleji a potřené česnekem
Příprava
- Plátkům masa na několika místech nařízneme okraje, aby se nám nekroutily. Cibuli nakrájíme na půlkolečka.
- Smícháme si marinádu z oleje, hořčice, prolisovaného česneku, zázvoru, posekaných lístků bylinek, soli a pepře a vmícháme do ní kolečka cibule (je lepší ji nechat takto ve větších kusech, aby se pak dala snadno vyndat). Plátky krkovice potřeme touto marinádou z obou stran, naskládáme je na sebe do misky, zakryjeme a dáme přes noc marinovat do chladničky.
- Druhý den si rozpálíme pánev (ideálně grilovací), jen zlehka ji potřeme olejem (maso je už mastné dost) a plátky na ní opečeme z každé strany 4 minuty. Opečené plátky naskládáme na sebe na list alobalu, zabalíme a necháme cca 5 minut odpočívat, mezitím si doděláme šťávu - do pánve k výpeku přilijeme pivo, med, osolíme a opepříme, necháme mírně zredukovat, abychom měli tolik šťávy, kolik chceme. Ochutnáme a dochutíme.
- Na závěr rozpustíme ve šťávě lžíci másla a vrátíme do pánve maso, vypneme plamen a zakryjeme ho pokličkou, aby se prohřálo a obalilo šťávou. Mezitím si na jiné pánvi klasickým způsobem opečeme topinky na oleji, opečené topinky vysušíme papírovou utěrkou a potřeme rozpůleným stroužkem česneku. Maso podáváme s topinkou a na kraj talíře dáme kopeček Ajvaru.
Zdroj: www.podravka.cz/recept/1084656/krkovicka-s-ajvarem-a-cesnekovou-topinkou/
Ingredience: