Indické džáldí-džáldí
Suroviny:
1 kg oloupaných jablek zbavených jadřince
1 hrnek krupice
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek třtinového cukru – dala jsem naposledy necelého ¾ hrnku, protože na mě je recept hodně sladký
200 g rozpuštěného rostlinného másla (Alsan Bio)
mletá skořice, můžete přidat i rozinky nebo mandle
k podávání můžete zvolit jakýkoliv rostlinný jogurt, zakysanku nebo šlehačku
Postup:
Tento recept mám mnoho let z časopisu Apetit, hledala jsem jeho indický původ, avšak nic jsem nenašla. Spíše to vypadá na typicky český moučník s exotickým názvem :) Je skvělý, je ukrutně jednoduchý a pouhou záměnou másla za rostlinnou alternativu veganský.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Jablka oloupejte, vykrájejte a nakrájejte je na kousky/plátky. V míse smíchejte mouku, krupici a cukr a půlku směsi nasypte do pekáčku velikosti cca 30x20cm. Pekáčkem zatřeste, ať se směs rovnoměrně rozmístí. Navršte jablka, posypte skořicí, rozinkami, mandlemi, rovnoměrně zasypte druhou půlkou sypké směsi a vše opět rovnoměrně zalijte máslem. Pečte 40-60 minut, až je navrchu koláč krásně zlatý. Můžete podávat teplé, koláč jde však těžko nakrájet. Skvěle ho nakrájíte vychladlý a vychutnáte samotný nebo s nějakým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Dobrou chuť přeje Pet
Ingredience: