Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje ze dřeva se stále těší velké oblibě mezi mnohými kuchaři i kuchařky. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak je, a co si o tom myslí odborník z hlediska bezpečnosti.
Benefity dřevěných vařeček
Jedna z jejich skvělých výhod je lehkost, takže se s nimi skvěle pracuje, ale to zdaleka není vše. Mimo to jsou také odolné a nepoškrábou nádobí, Navíc jsou šetrné k životnímu prostředí. Dřevěné vařečka lépe přilne k ruce a může být tedy i pohodlnější, což oceníme třeba když musíme neustále míchat pokrmy, když připravujeme třeba rizoto nebo těstoviny.
Jsou dřevěné vařečky rizikové?
Podle odborníka Bena Chapmana, profesora a výzkumníka v oblasti bezpečnosti potravin, je odpověď jednoznačné ano. I on je uživatel dřevěného náčiní a vůbec se toho nebojí. „Z mikrobiálního hlediska, pokud se podíváme na riziko, neexistují žádné důkazy o tom, že by dřevěné nádobí vedlo k nemocem přenášeným potravinami,“ říká. Nadšence vaření však ujišťuje, že ve srovnání s plastem, kovem nebo silikonem, je dřevo rozhodně bezpečné.
Dřevo jako „lapač“ mikroorganismů
Jak se ale říká, vše má svoje pro a proti, a i v případě dřevěného náčiní můžeme uvést jednu „mouchu“. Dřevo je porézní, takže se v jeho pórech můžou zachytit mikroorganismy, což potvrzuje i Ben Chapman. Když použijeme dřevěné nádobí, tak voda nebo bakterie na vnější straně povrchu se v podstatě „nasaje“ do dřeva, čímž dojde ke zničení povrchových bakterií. Dřevo má dokonce antimikrobiální vlastnosti, které napomáhají v boji s bakteriemi.
Nepodceňujte jeho sušení
A jak tedy na to, aby nám dřevěné vařečky a prkénka vydržely co nejdéle? Tajemství spočívá ve správné údržbě. Dbejte na důkladné mytí a sušení. Jestli si myslíte, že je stačí pořádně opláchnout horkou vodou, tak jste na omylu! Je to sice základní krok, který mnoho mikroorganismu zabije, ale stejně nezbytné je dřevo pořádně vysušit. A to ideálně někde, kde proudí vzduch a nechte je sušit aspoň 24 hodin.
Dřevo si žádá dostatek vzduch
Když nádobí nebude zcela vyschlé, nemá příležitost „vydusit bakterie“, a zablokují se tak jeho antimikrobiální vlastnosti. „Doporučuji používat sušicí stojan na předměty, jako jsou prkénka a vařečky. Ujistěte se, že nejsou naskládané na sebe a že se suší vzpřímeně. Zajistěte, aby část se lžičkou směřovala nahoru a část s rukojetí dolů. Tím se maximalizuje proudění vzduchu a umožní se tak lepší vysychání,“ radí Ben Chapman.
Dřevěné nádobí je nutné kontrolovat
Dělají vám vaše dřevěné vařečky a prkénka společnost už mnoho let? Buďte obezřetní. Nezbytné je kontrolovat, zda má dřevěné kuchyňské náčiní pořád stejný tvar. „Pokud si všimnete, že se začíná vařečka štěpit či lámat nebo špatně schne a je i po usušení vlhká, je načase přemýšlet o výměně,“ doporučuje odborník.
Zdroj Foto: Pixabay.com