před 11 lety, 25.03.2014 00:00
Tomáš Čáp
Recepty
Domácí chléb pečený v troubě!
Chléb. Jedna z věcí, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Myslím že nejen mě den ode dne šokuje, jak kvalita dostupných chlebů klesá, zatímco jejich cena závratně stoupá. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet upéct domácí. A jak to dopadlo?
Ingredience:
1 Kg výběrové h
Chléb. Jedna z věcí, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Myslím že nejen mě den ode dne šokuje, jak kvalita dostupných chlebů klesá, zatímco jejich cena závratně stoupá. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet upéct domácí. A jak to dopadlo?

Ingredience:
- 1 Kg výběrové hladké mouky
- 1 lžíce soli s kmínem
- 500 ml vlažné vody
- 5 dkg čerstvých kvasnic
- 1 lžička cukru krystal
Postup:
Nejprve si zaděláme na kvásek. Do misky si dáme asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozetřeme a dáme na teplé místo vykynout.Do větší mísy dáme 1 kg hladké mouky, 1 polévkovou lžíci soli s kmínem, přidáme vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody, dobře vypracujeme těsto. Já těsto prvně zpracuji hnětačem a potom si ho předělám na vál a rukama dodělám. Pokud se bude zdát těsto řídké, můžeme přidat trochu mouky. Necháme dobře vykynout.Z těsta utvoříme 2 bochánky a dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli necháme na plechu nakynout. Potom vložíme do předehřáté trouby na 10 minut zapéct, potřeme rozpuštěným máslem a slanou vodou a domácí chléb pečeme podle potřeby asi 1/2 hodiny. Každá trouba peče jinak, tak je třeba chléb hlídat.
Chléb je rychlý a chuťově naprosto jedinečný. Rozhodně ho mám v plánu péct častěji. A co vy? Už jste zkoušely péct domácí chléb? Máte nějaké osvědčený recept? Podělte se o něj s námi!
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)