Vajíčková tlačenka s domácí majonézou!

Vajíčková tlačenka s domácí majonézou!

Zbyla vám po velikonocích ještě nějaká vajíčka a pomazánky vám lezou už i ušima? Já sama jsem se tohoto receptu bála, ale dnes už vím, že jsem udělala jedině dobře, když jsem ho vyzkoušela. Zkuste ho také! Suroviny: Tlačenka: 8 vajec 25 dkg měkkého salámu (ideál


Zbyla vám po velikonocích ještě nějaká vajíčka a pomazánky vám lezou už i ušima? Já sama jsem se tohoto receptu bála, ale dnes už vím, že jsem udělala jedině dobře, když jsem ho vyzkoušela. Zkuste ho také!

supermamina cz

Suroviny:

Tlačenka:
  • 8 vajec
  • 25 dkg měkkého salámu (ideálně šunka)
  • 10 dkg goudy vcelku
  • 1 skleničku sterilované zeleniny (Kunovjanka, Hradišťanka či Moravanka)
  • 250 ml majonézy, nejlépe domácí
  • sáček želatiny
  • hovězí vývar.

 Majonéza:

  • 2 žloutky
  • asi čtvrtlitru řepkového oleje
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu

Postup:

Majonéza: Do misky dáme 2 žloutky a na každý žloutek po lžičce plnotučné hořčice. Necháme chvilku odpočinout, cca 2 minuty. Pak začneme žloutky šlehat. Zapomeňte však na robota, jemu bude trvat příprava majonézy nehorázně dlouho. Šleháme ručně, postupně přiléváme olej. Opatrně přidáváme citrónovou šťávu, po štipkách sůl a ochutnáváme. Majonéza houstne poměrně rychle. Správně ušlehaná je jemná, chutná, krásně žlutá a dobře drží tvar. Tlačenka: Vejce, sýr a salám nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přecedíme zeleninu, podle potřeby ji pokrájíme na kostičky a přidáme do mísy a vše smícháme s majonézou. Slitý nálev od zeleniny doplníme do půl litru silným hovězím vývarem, přidáme želatinu a za stálého míchání přivedeme k varu. Uvařenou želatinu necháme chvíli zchladit a ještě teplou vmícháme do připravené směsi. Ochutnáme, zda je směs dostatečně slaná a kyselá, případně dochutíme. Nalijeme do připravených forem. A máme hotovo! Necháme vajíčkovou tlačenku v ledničce ideálně do druhého dne, minimálně však 3 hodiny. Ztuhlou ji vyklopíme z formy tak, že na ní položíme tác nebo talířek, pevně podržíme a přetočíme, aby forma byla dnem vzhůru. Může se Vám stát, že tlačenka nepůjde vyklopit, pak ji opatrně nožem oddělte od okraje formy. Také se vám recept zdá podezřele jednoduchý? Nemusíte zbystřit, však jak se říká - právě v jednoduchosti je krása - v tomto případě chuť! Spoustu dalších, neméně zajímavých receptů najdete na našich stránkách, v rubrice ,,recepty" - http://recepty.dokonalazena.cz/ Markét ,)