Pamatujete doby, kdy se v každé hospodě dalo k dobrému, vychlazenému pivu objednat chutného utopence? Nejsou ještě tak úplně pryč, ale dosti rychle mizí. Já osobně si myslím, že je to škoda a proto přináším recept, abychom si všichni mohli utopence k pivu připravit sami.
Pamatujete doby, kdy se v každé hospodě dalo k dobrému, vychlazenému pivu objednat chutného utopence? Nejsou ještě tak úplně pryč, ale dosti rychle mizí. Já osobně si myslím, že je to škoda a proto přináším recept, abychom si všichni mohli utopence k pivu připravit sami.
Suroviny:
- 1 kg vuřtů
- 400 g cibule
- 0,5 l vody
- 0,3 l octa
- lžička soli
- lžíce cukru
- lžička celého pepře
- lžička nového koření
- 100 g feferonek
- 50 g hořčice
Příprava:
Vuřty zbavíme provázků, ev. kovových spon. Odstraníme z vuřtů střívko oloupáním. Do vhodného hrnce nalijeme odměřené množství vody, přidáme ocet, nové koření a celý pepř, vrchovatou lžíci nebo pět kostek cukru, lze též nahradit umělým sladidlem. Osolíme a zavaříme. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Vuřty nařízneme podél, potřeme uvnitř hořčicí. Z feferonek odstraníme stopku, větší podél rozkrojíme a vložíme na hořčici do vuřtu. Připravíme si vhodnou sklenici, jejíž dno vyložíme kolečky cibule, vložíme naplněné vuřty, dáme vrstvu cibule a takto pokračujeme, až je sklenice nebo nádoba plná. Poté zaléváme utopence horkým nálevem, dbáme, aby sklenice a vuřty nebyli příliš studení, sklenice by mohla prasknout. Utopence zalijeme po okraj. Horký nálev používáme nejen pro částečnou likvidaci nežádoucích mikroorganismů, ale i pro to, že nám cibule v octovém nálevu potom nezčerná. Sklenice dobře uzavřeme a otočením zjistíme těsnost. Necháme pět dní uležet v chladu, občas sklenice otočíme, aby se celý obsah důkladně nasákl nálevem.
Nejtěžší na tomto receptu je vydržet těch pět dní počkat. ,)
Co vy, jak jste na tom s láskou k utopencům? Máte raději tuto klasickou verzi, nebo mou oblíbenou hořčičnou omáčku? Podělte se s námi v diskuzi. Více receptů můžete hledat v sekci receptů.
http://recepty.dokonalazena.cz/
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)