Domácí utopenci! Opomenutá, avšak skvělá pochutina.

Domácí utopenci! Opomenutá, avšak skvělá pochutina.

Pamatujete doby, kdy se v každé hospodě dalo k dobrému, vychlazenému pivu objednat chutného utopence? Nejsou ještě tak úplně pryč, ale dosti rychle mizí. Já osobně si myslím, že je to škoda a proto přináším recept, abychom si všichni mohli utopence k pivu připravit sami. 


Pamatujete doby, kdy se v každé hospodě dalo k dobrému, vychlazenému pivu objednat chutného utopence? Nejsou ještě tak úplně pryč, ale dosti rychle mizí. Já osobně si myslím, že je to škoda a proto přináším recept, abychom si všichni mohli utopence k pivu připravit sami.  zaza 4fan cz

Suroviny:

  • 1 kg vuřtů
  • 400 g cibule
  • 0,5 l vody
  • 0,3 l octa
  • lžička soli
  • lžíce cukru
  • lžička celého pepře
  • lžička nového koření
  • 100 g feferonek
  • 50 g hořčice

Příprava:

Vuřty zbavíme provázků, ev. kovových spon. Odstraníme z vuřtů střívko oloupáním. Do vhodného hrnce nalijeme odměřené množství vody, přidáme ocet, nové koření a celý pepř, vrchovatou lžíci nebo pět kostek cukru, lze též nahradit umělým sladidlem. Osolíme a zavaříme. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Vuřty nařízneme podél, potřeme uvnitř hořčicí. Z feferonek odstraníme stopku, větší podél rozkrojíme a vložíme na hořčici do vuřtu. Připravíme si vhodnou sklenici, jejíž dno vyložíme kolečky cibule, vložíme naplněné vuřty, dáme vrstvu cibule a takto pokračujeme, až je sklenice nebo nádoba plná. Poté zaléváme utopence horkým nálevem, dbáme, aby sklenice a vuřty nebyli příliš studení, sklenice by mohla prasknout. Utopence zalijeme po okraj. Horký nálev používáme nejen pro částečnou likvidaci nežádoucích mikroorganismů, ale i pro to, že nám cibule v octovém nálevu potom nezčerná. Sklenice dobře uzavřeme a otočením zjistíme těsnost. Necháme pět dní uležet v chladu, občas sklenice otočíme, aby se celý obsah důkladně nasákl nálevem. Nejtěžší na tomto receptu je vydržet těch pět dní počkat. ,) Co vy, jak jste na tom s láskou k utopencům? Máte raději tuto klasickou verzi, nebo mou oblíbenou hořčičnou omáčku? Podělte se s námi v diskuzi. Více receptů můžete hledat v sekci receptů. http://recepty.dokonalazena.cz/   Markét ,)