Vdolky se žahourem
4 VELKÉ PORCE | PŘÍPRAVA: 30 MINUT + KYNUTÍ | PEČENÍ: 20 MINUT
NA VDOLKY:
1 kostka (42 g) droždí
250 ml vlažného mléka nebo vody
1 lžička krupicového cukru
500 g hladké mouky penny + na podsypání
špetka soli penny
1 vejce
100 g rozpuštěného másla nebo sádla + máslo na potření
NA ŽAHOUR A K PODÁVÁNÍ:
400 g borůvek
60 g krupicového cukru
150 ml smetany ke šlehání boni
tvrdý tvaroh na strouhání (nebo šlehačka) a moučkový cukr
Postup
Připravte si kvásek. Droždí rozdrobte do části vlažného mléka nebo vody, přidejte cukr a nechte vzejít.
Do větší mísy prosejte mouku, osolte, vlijte zbylé mléko, vejce a kvásek. Těsto dobře zpracujte v robotu nebo ručně. Zakryjte ho ohřátou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem.
Z vykynutého těsta vykrajujte skleničkou nebo lžící kusy těsta a vytvarujte z nich tenké vdolky. Na plech vyložený pečicím papírem a posypaný moukou klaďte vdolky a nechte je ještě 15–20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vdolky pečte 20 minut. Hotové jsou ještě bledé, podobně jako obyčejný rohlík. Upečené vdolky potřete rozpuštěným máslem a ozdobte je žahourem a strouhaným tvarohem, případně šlehačkou. Podle chuti pocukrujte.
NA ŽAHOUR A K PODÁVÁNÍ:
Omyté a okapané borůvky vložte do hrnce, přisypte cukr, podlijte trochou vody, promíchejte, vařečkou borůvky trochu pomačkejte a povařte.
Pak do borůvek vlijte smetanu a promíchejte. Nebo nechte borůvky zchladnout a promíchejte je s vyšlehanou smetanou.
Dobrou chuť.
zdroj: https://www.penny.cz/PENNY-koutek/recepty/vdolky
Ingredience: