Tradiční staročeský trdelník? To musíte vyzkoušet.

Tradiční staročeský trdelník? To musíte vyzkoušet.

Dnes jsem pátrala v paměti po nějaké typické staročeské pochutině, kterou mi babička připravovala a nemohu pochopit, proč se mi na paměti neobjevil už dříve.. O čem je řeč? O staročeském trdelníku. Dobrota, kterou jistě znáte z poutí. Suroviny: 2 ks vejce 500 g pol


Dnes jsem pátrala v paměti po nějaké typické staročeské pochutině, kterou mi babička připravovala a nemohu pochopit, proč se mi na paměti neobjevil už dříve.. O čem je řeč? O staročeském trdelníku. Dobrota, kterou jistě znáte z poutí.

siki

Suroviny:

  • 2 ks vejce
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g tuku
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 42 g droží
  • 5 lžic skořicového cukru
  • vejce nebo olej na potření

Příprava:

Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky a obtáčíme jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a obalíme ve skořicovém cukru. Tradiční trdelník pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundáme z trubiček a už si jen pochutnáváme. Ano, opravdu je to takhle snadné. Určitě si na něm pochutnáte, my to milovali! A upřímně je mnohem lepší, než ty z předražených pouťových stánků. Děláváte ho také, nebo se na něj teprve chystáte? Podělte se s námi o své zkušenosti. Více receptů najdete v dalších článcích blogu a také zde: http://recepty.dokonalazena.cz/   Markét ,)