Během posledních několika dnů slyším z každého konce svého příbuzenstva jednu a tutéž větu - ,,Mám spoustu jahod a nevím, co s nimi." Receptů, kde se dají zužitkovat je spousta - koktejly, dřeň, buchta a nebo právě kynuté knedlíky. Vyzkoušejte je také.
Suroviny:
3
Během posledních několika dnů slyším z každého konce svého příbuzenstva jednu a tutéž větu - ,,Mám spoustu jahod a nevím, co s nimi." Receptů, kde se dají zužitkovat je spousta - koktejly, dřeň, buchta a nebo právě kynuté knedlíky. Vyzkoušejte je také.

Suroviny:
- 30 dkg hrubé mouky
- sůl
- 1 dkg cukru
- 1 dkg kvasnic
- asi 2/10 litru mléka
- 1 žloutek
- 1 dkg másla
- 30 dkg jahod
- 6 dkg másla na polití
- 10 dkg tvrdého tvarohu
- 5 dkg cukru na posypání knedlíků
Příprava:
Z kvasnic, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek. Do zbylé prosáté mouky dáme cukr, vzešlý kvásek, přidáme zbylé vlahé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, rozpuštěné máslo a sůl, a vypracujeme dosti tuhé těsto. Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, nakrájíme na stejné díly, každý díl rozválíme nebo prsty roztlačíme na čtvereček, dáme tři až čtyři jahody a dobře zabalíme. Knedlíky pak dáme na pomoučený vál přikryté ubrouskem vykynout. Potom je vložíme do vařící osolené vody a vaříme je nejprve přikryté poklici asi 4 minuty. Pak je obrátíme a odkryté dovaříme podle velikosti celkem asi 6-10 minut. Uvařené ihned vyndáme, několikrát propíchneme vidličkou, dáme na mísu, přelijeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem a nastrouhaným tvarohem, který pokapeme máslem.
Jste milovníky ovocných knedlíků, nebo jim moc neholdujete? Máte nějaký svůj recept na zužitkování jahod, či dalšího ovoce ze zahrádky? Podělte se o něj s námi!
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)