Dort Pišingr? Opravdová lahůdka!

Dort Pišingr? Opravdová lahůdka!

Před nedávnem se mi dostal do rukou dort, kterému se říká Pišingr. Nese název podle Vídeňské cukrárny ,,Oscar Pischinger", ve které se vyráběl. Byla to taková lahůdka, že se recept na něj roznesl takřka do celého světa. A jak na něj?  Suroviny: TĚSTO: 5 dkg tuku


Před nedávnem se mi dostal do rukou dort, kterému se říká Pišingr. Nese název podle Vídeňské cukrárny ,,Oscar Pischinger", ve které se vyráběl. Byla to taková lahůdka, že se recept na něj roznesl takřka do celého světa. A jak na něj? 

mimi

Suroviny:

TĚSTO:
  • 5 dkg tuku
  • 20 dkg cukru
  • 50 dkg hladké mouky
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 1 rovná lžička jedlé sody
NÁDIVKA:
  • 1 vejce
  • 25 dkg cukru
  • 12,5 dkg tuku
  • 12,5 dkg másla
  • kakao nebo káva
POLEVA:
  • 4 dkg tuku
  • 4 dkg kakaa
  • 15 dkg cukru
 

Příprava:

NA TĚSTO: Tuk, cukr, vejce,rum a med dáme do kastrolku rozehřát (ne vařit a ustavičně míchat - dobře poslouží vodní lázeň). Když je hmota horká přidá se 1 rovná lžička jedlé sody a míchá se - ne už na plotně, až vše vzkypí. Poté se vše vylije na vál do uchystaného 1/2 kg hladké mouky, zpracuje se těsto, které se rozdělí na 10 dílů. Z každého se vyválí kolo, které se podle talíře vykrojí. (vychází to cca na 12 ks) - doporučuji vyvalovat na pečícím papíru, protože poté nemusíte tenké pláty složitě přesouvat. Pečeme cca 170 stupňů - zhruba 2-3-4 min. Pozor! čas je jen orientační, každá trouba peče jinak, těsto musíme sledovat až bude narůžovělé. Upečená kola nechat vychladnout a podle talíře zarovnat. NÁDIVKA: 25 dkg cukru svaříme s trochou vody ("svaření cukru na "nitku" každý ho dělá trochu jinak, musí mezi prsty se lehce táhnout - pozor pálí ! V míse rozšleháme 1vejce a vařící cukr po troškách za stálého míchání zašleháváme do vajíčka - míchám vařečkou tak dlouho až je tekutina studená. Poté přidám 25dkg tuku (polovina umělého tuku,polovina másla) - nebojte se, že se vám to srazí po delším šlehání - doporučuji ručním šlehačem vznikne krásně hladký krém ! Do utřeného krému dáme dle libosti kakao nebo kávu, popř. rum. Dále postupujte jako s medovníkem, dospod jedno kolo (můžete a doporučuji každé kolo lehce pokapat uvařenou kávou s trochou rumu), natřít nádivkou,další kolo (pokapat) natřít nádivkou a takhle pokračovat. Nejlépe nechat uležet do druhého dne - pláty poté krásně s krémem změknou.   Už jste někdy tuto pochoutku ochutnali, nebo dokonce i připravili? Podělte se s námi o své zkušenosti.   Markét ,)