Když se řekne čokoláda, tak si jistě většina z nás představí tabulku hořké čokolády lahodné chuti. Tomu tak zpočátku nebylo, čokoláda byla úplně jiná a dnes bychom snad ani za čokoládu nepovažovali.
Kde se vlastně vzal název čokoláda nebo kakao?
Název kakao v
Když se řekne čokoláda, tak si jistě většina z nás představí tabulku hořké čokolády lahodné chuti. Tomu tak zpočátku nebylo, čokoláda byla úplně jiná a dnes bychom snad ani za čokoládu nepovažovali.
Kde se vlastně vzal název čokoláda nebo kakao?
Název
kakao vzniklo ze slova
"Kakawa", které má původ z mixtécko-zapotécké řeči Olméků. Slovo
čokoláda vzniklo ze slova
"xocoatl", toto oznáčení má původ u
Aztéků. Xocoatl byl výraz těžko vyslovitelný pro Evropany, tak tento výraz přemenili na
"čokoláda".
Čokoláda je velmi dobrá v kombinaci s kávou či čajem a v posledních letech je velmi oblíbená
souhra čokolády s vínem. K tmavé tabulce doporučujeme silná červená vína s vyšším obsahem alkoholu a k čokoládě mléčné jsou zase vhodnější ovocná bílá vína. Nesmíme opomenout
vysokoprocentní alkohol, jako je whisky, koňak nebo rum v kombinaci s čokoládou s vyšším obsahem kakaa.
Mezi
luxusní čokolády patří samozřejmě
čokolády s chilli, které se stávají čím dál tím oblíbenější. Čokoláda s chilli může být pro většinu z nás nepředstavitelná kombinace, ale z vlastních zkušeností můžeme potvrdit, že se jedná o exotický
zážitek. Poprvé dovezl čokoládu s chilli do Evropy španělský mořeplavec Hernán Cortés v 16. století.
Základní druhy čokolád jsou: Tmavá, Mléčná a Bílá.
Tmavéčokolády určitě patří mezi ty
nejlepší a
nejvyhledávanější. Obsahují kakaové
máslo, kakaovou
hmotu a
cukr, obsah kakaové
sušiny by měl být minimálně
35%, od
50% obsahu kakaové sušiny se čokolády považují za
kvalitní.
Procentuální obsah se samozřejmě
liší, ale obsah okolo
70% se považuje za
optimální. U
tmavých čokolád se setkáváme se
širší nabídkou než u ostatních čokoládových
produktů.
U mléčné čokolády se k
výrobě této pochoutky se používá
sušené mléko, které vynalezl
Henri Nestlé.
Mléčná čokoláda obsahuje kakaovou
hmotu, kakaové
máslo,
cukr a musí obsahovat nejméně
25% kakaové
sušiny.
Kvalitní mléčné čokolády obsahují minimálně
30% kakaových součástí a
15-25% mléčných součástí.
Bílé čokolády velmi
vyčnívají mezi ostatními
druhy čokolád svojí
barvou. Jelikož se vyrábějí
bez použití
kakaového prášku, vlastně to ani nejsou „pravé čokolády“.
Mezi kakaové produkty ji můžeme řadit proto, že obsahují
kakaové máslo.
Jestli je
bílá čokoláda opravdu kvalitní, poznáme podle toho kolik
procent kakaového másla
obsahuje.
Klasická mléčná čokoláda
musí obsahovat minimálně
20% a kvalitní
bílá čokoláda obsahuje minimálně
25%kakaového másla a 25% mléka
Čokoláda patří bezesporu k
neoblíbenějším sladkostem na světě. Přináší nám fascinující
chuťový zážitek, který nám jiná sladkost nikdy nenabídne.
Více informací o čokoládě také na
http://www.cooperstore.cz/
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)