Chcete netradiční sladký dezert? Vyzkoušejte lahodné makronky!

Chcete netradiční sladký dezert? Vyzkoušejte lahodné makronky!

Tuto laskominu jsem poprvé viděla asi před rokem na plese a vůbec mě nelákala. Vzbuzovalo to ve mě představu slepených piškotů a co si budeme povídat, za takovýmto dezertem se nepohrnete. Nicméně letos jsem sebrala odvahu, vyzkoušela a dobře jsem udělala. Nic lepšího jsem už dlouho nejedla!


 

Suroviny:

  • 115 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g bílků (asi 3 bílky)
  • 50 g krupicového cukru
  • červené (nebo přímo růžové) potravinářské barvivo

NÁPLŇ:

  • 200 g mascarpone
  • 20 g změklého másla
  • 200 g mražených nebo čerstvých malin
  • 1 lžíce moučkového cukru

 

Příprava:

Smíchejte mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr a v mixéru promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto. Bílky spojte s krupicovým cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh úplně pevný. Na závěr přidejte do sněhu trošku barviva. Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou.

Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout (dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku se nelepily). 

Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky můžete nyní zamrazit). Mezitím připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte.

Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň 24 hodin.

Jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.  

 

Vyzkoušeli jste? Jak Vám chutnalo?