Jablečný koláč
Ingredience
korpus
- 60g dýně hokaido nastrouhané najemno
- 80g panely či jiného sladidla
- 1 pomeranč, kůra z něj + 1/2 šťávy z pomeranče
- 1 lžička perníkového koření
- špetku vanilky, já mám mlýnek – nemusí být
- 250g špaldové mouky jemně mleté + mouku na podsypání – zhruba 3 hrsti, aby se těsto nelepilo na ruce
- 60g Ghí, alsanu bio či másla, případně jiného tuku (vegané alsan bio či jiný rostlinný tuk)
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- olej a hrubou mouku na vysypání plechu
Náplň
- druhá polovina šťávy z pomeranče
- 8 jablek – zde lze použít více alternativ – hrušky, švestky…
- skořice – já dala 1 lžičku
- 1 lžíce panely či jiné sladidlo
- trošku vody
Příprava
Hokaido či jinou dýni oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme kůru a šťávu z pomeranče, sladidlo, tuk, perníkové koření, vanilku pokud máme, pokud ne lze vynechat, přidáme špaldovou mouku prášek do pečiva. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které ideálně dáme do lednice, já s ním potřebovala dělat hned takže jsem ještě pár hrstí mouky přidala, aby se mi těsto nelepilo.
Připravené těsto jsem v dlaních roztáhla na placku, vložila do tukem vytřené a moukou vysypané formy, s pomocí dlaně roztáhla do stran, vytvarovala okraj pro náplň.
A nyní se již jen pustíme do náplně, oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme trošku vody asi tak 3 polévkové lžíce, skořici, panelu a krátce vše prohřejeme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus, který ještě před naplněním sem tam propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára.
Pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Po upečení koláč necháme důkladně vychladnout. Před vyndáním z formy odkrojíme kolem dokola, aby se koláč neroztrhl při povolení formy.
zdroj: ceskeghicko.cz