Jablečný koláč

Jablečný koláč

Ingredience

korpus

  • 60g dýně hokaido nastrouhané najemno
  • 80g panely či jiného sladidla
  • 1 pomeranč, kůra z něj + 1/2 šťávy z pomeranče
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetku vanilky, já mám mlýnek – nemusí být
  • 250g špaldové mouky jemně mleté + mouku na podsypání – zhruba 3 hrsti, aby se těsto nelepilo na ruce
  • 60g Ghí, alsanu bio či másla, případně jiného tuku (vegané alsan bio či jiný rostlinný tuk)
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • olej a hrubou mouku na vysypání plechu

Náplň

  • druhá polovina šťávy z pomeranče
  • 8 jablek – zde lze použít více alternativ – hrušky, švestky…
  • skořice – já dala 1 lžičku
  • 1 lžíce panely či jiné sladidlo
  • trošku vody

 

Příprava

 

 

Hokaido či jinou dýni oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme kůru a šťávu z pomeranče, sladidlo, tuk, perníkové koření, vanilku pokud máme, pokud ne lze vynechat, přidáme špaldovou mouku  prášek do pečiva. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které ideálně dáme do lednice, já s ním potřebovala dělat hned takže jsem ještě pár hrstí mouky přidala, aby se mi těsto nelepilo.

Připravené těsto jsem v dlaních roztáhla na placku, vložila do tukem vytřené a moukou vysypané formy, s pomocí dlaně roztáhla do stran, vytvarovala okraj pro náplň.

A nyní se již jen pustíme do náplně, oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme trošku vody asi tak 3 polévkové lžíce, skořici, panelu a krátce vše prohřejeme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus, který ještě před naplněním sem tam propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára.

Pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Po upečení koláč necháme důkladně vychladnout. Před vyndáním z formy odkrojíme kolem dokola, aby se koláč neroztrhl při povolení formy.

 

 

 

zdroj: ceskeghicko.cz