Chystáte se na Velikonoce? Oslaďte si je skvělým mazancem.

Chystáte se na Velikonoce? Oslaďte si je skvělým mazancem.

V naší rodině neodmyslitelně k Velikonocům patří mazanec. Babička ho peče každý rok ve velkém a často se po něm zapráší ještě dříve, než stačí vychladnout. Pečete jej také? Nebo chcete vyzkoušet poprvé a stále hledáte vhodný recept? Tady je! Suroviny: Těsto:


V naší rodině neodmyslitelně k Velikonocům patří mazanec. Babička ho peče každý rok ve velkém a často se po něm zapráší ještě dříve, než stačí vychladnout. Pečete jej také? Nebo chcete vyzkoušet poprvé a stále hledáte vhodný recept? Tady je! 01as

Suroviny:

Těsto:
  • 225 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g Hery
  • 100 g cukru moučka
  • 1 necelá lžička soli
  • ½  lžičky citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 510 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 2 PL sekaných mandlí
  • 2 PL rozinek v rumu
Dále:
  • 1 žloutek na potření
  • mandlové lupínky
 

Příprava:

Jelikož se mi poctivě ručně dělaný mazanec napoprvé moc nepovedl, ušetřila jsem si práci a vypomohla si domácí pekárnou. Šikovné pekařinky  s ručně dělaným těstem jistě takové problémy mít nebudou. Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozmíchaným vajíčkem a rozpuštěný vlažný tuk, nasypeme oba cukry a prosátou mouku pokojové teploty, do rohu dáme sůl a citronovou kůru, na vzdálený konec do důlku v mouce na 1 lžičku cukru rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO. Po zaznění zvukového signálu přidáme mandle a rozinky. Vykynuté těsto rozkrojíme na polovinu, z každé části vytvarujeme bochánek, oba bochánky položíme na jeden plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Před pečením mazance pomašlujeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka, posypeme mandlovými lupínky a ve středu nastřihneme nůžkami do kříže (aby unikl vzduch a při pečení mazanec nepopraskal). Troubu předehřejeme na 200°C, ale po vložení plechu stáhneme na 180°C a pečeme asi 30 minut. Mazance necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.   Vyzkoušeli jste? Jak Vám chutnalo?   Markét ,)