V naší rodině neodmyslitelně k Velikonocům patří mazanec. Babička ho peče každý rok ve velkém a často se po něm zapráší ještě dříve, než stačí vychladnout. Pečete jej také? Nebo chcete vyzkoušet poprvé a stále hledáte vhodný recept? Tady je!
Suroviny:
Těsto:
V naší rodině neodmyslitelně k Velikonocům patří mazanec. Babička ho peče každý rok ve velkém a často se po něm zapráší ještě dříve, než stačí vychladnout. Pečete jej také? Nebo chcete vyzkoušet poprvé a stále hledáte vhodný recept? Tady je!
Suroviny:
Těsto:
- 225 ml mléka
- 1 vejce
- 100 g Hery
- 100 g cukru moučka
- 1 necelá lžička soli
- ½ lžičky citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- 510 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 2 PL sekaných mandlí
- 2 PL rozinek v rumu
Dále:
- 1 žloutek na potření
- mandlové lupínky
Příprava:
Jelikož se mi poctivě ručně dělaný mazanec napoprvé moc nepovedl, ušetřila jsem si práci a vypomohla si domácí pekárnou. Šikovné pekařinky s ručně dělaným těstem jistě takové problémy mít nebudou.
Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozmíchaným vajíčkem a rozpuštěný vlažný tuk, nasypeme oba cukry a prosátou mouku pokojové teploty, do rohu dáme sůl a citronovou kůru, na vzdálený konec do důlku v mouce na 1 lžičku cukru rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO. Po zaznění zvukového signálu přidáme mandle a rozinky.
Vykynuté těsto rozkrojíme na polovinu, z každé části vytvarujeme bochánek, oba bochánky položíme na jeden plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Před pečením mazance pomašlujeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka, posypeme mandlovými lupínky a ve středu nastřihneme nůžkami do kříže (aby unikl vzduch a při pečení mazanec nepopraskal). Troubu předehřejeme na 200°C, ale po vložení plechu stáhneme na 180°C a pečeme asi 30 minut. Mazance necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Vyzkoušeli jste? Jak Vám chutnalo?
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)