Buchtu, která nese název ,,Míša řezy" známe však všichni. U nás je tato pochoutka jedna z nejoblíbenějších. Co si ji připravit v trochu netradiční a slavnostnější podobě? Vyzkoušejte ,,Míša dort"!
[caption id="attachment_30221" align="aligncenter" width="456"] foto: pradobr
Buchtu, která nese název ,,Míša řezy" známe však všichni. U nás je tato pochoutka jedna z nejoblíbenějších. Co si ji připravit v trochu netradiční a slavnostnější podobě? Vyzkoušejte ,,Míša dort"!
[caption id="attachment_30221" align="aligncenter" width="456"]

foto: pradobroty.cz[/caption]
Suroviny:
Těsto (dortová forma cca 20 cm v průměru)
- 4 vejce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 rovné lžíce kakaa
Krém:
- 150 g másla
- 750 g tvarohu
- 150 g moučkového cukru
Poleva:
- 60 g kvalitní hořké čokolády
- 50 g másla
- 1,5 lžíce mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
Příprava:
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny (trvá to cca 5-7 minut) a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do dortové formy (vymazané a vysypané) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 15-20 minut na 180°.
Po upeční necháme vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukem. Následně po lžičkách zašleháváme všechen tvaroh.
Piškotový korpus jednou prokrojíme a potřeme 2 lžičkami marmelády (já použila jahodovu a borůvkovou, ale marmeládu dávat nemusíte, dort bude dobrý i bez ní), vložíme zpět do ráfku od dortové formy a navrstvíme polovinu krému. Přiklopíme druhou částí piškotu, navrch dáme zbylý krém (pokud chceme zdobit, odebereme asi dvě lžíce krému stranou) a necháme asi hodinu vychladit v lednici.
Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci a půl mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká a při krájení se neláme. Pokud budete dělat více čokolády, vmíchávejte mléko po lžicích a vždy pečlivě zapracujte do hladké čokoládové směsi.
Pokud jsme použili hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Pokud jsme použili čokoládu na vaření, doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.
Polevu nalijeme na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme odležet v lednici do druhého dne.
Před servírováním objedeme opatrně nožem ráfek, pomalu ho sundáme z dortu a dort v případě potřeby dozdobíme odebraným krémem. Můžeme servírovat.
Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?
Markét ,)
Autorem receptu i fotek je Marcela z
www.pradobroty.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)