Při procházení internetu a hledání něčeho zajímavého na víkendovou oslavu jsem narazila na ,,pradobrotu", která mě na první pohled okouzlila. Zítra se tedy chystám do boje a vás se ptám. Máte již někdo tuto dobrotu vyzkoušenou?
[caption id="attachment_30379" align="aligncente
Při procházení internetu a hledání něčeho zajímavého na víkendovou oslavu jsem narazila na ,,pradobrotu", která mě na první pohled okouzlila. Zítra se tedy chystám do boje a vás se ptám. Máte již někdo tuto dobrotu vyzkoušenou?
[caption id="attachment_30379" align="aligncenter" width="233"]

foto: pradobroty.cz[/caption]
Suroviny:
Sušenkový základ:
- 120 g máslových sušenek
- 60 g másla
- 1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)
Borůvkové pyré:
- 500 g lesních borůvek (lze i mražené)
- 170 g cukru moučka
Krém:
- 9 plátků želatiny (zřejmě by stačilo i míň, viz další popis)
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 50g domácího vanilkového a 150 g moučkového)
- 500 g tvarohu
- 100 g smetany ke šlehání
Příprava:
Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 20 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.
Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))
Přepasírované pyré rozdělíme do tří mističek - do první dáme 4 díly, do druhé 2 díly a do třetí 1 díl (postupovala jsem tak, že jsem do misek dávala postupně vždy 4 lžíce, do další 2 lžíce a do poslední 1 lžíci a ta stále dokola, dokud mi pyré nedošlo).
Mascarpone a cukr vyšleháme do hladkého krému. Pak po lžících zašleháme tvaroh. V druhé míse si do tuha vyšleháme smetanu a opatrně jí přidáme k tvarohovému krému a promícháme do hladka.
Krém si rozdělíme na tři části - každá o váze asi 350 g.
První patro:
Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré s nejvyšším obsahem (to se 4 díly) a první část krému.
Do mísky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.
V rendlíku si ohřejeme borůvkové pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je celkem řídký, tmavě fialový krém.
Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny (raději 3-4).
Druhé patro:
Připravíme si 3 plátky želatiny (nejspíš by stačily i 2, ale nechtěla jsem riskovat) , borůvkové pyré ze 2 dílů a druhou část krému.
Postupujeme stejný způsobem jako u prvního patra. Vznikne krém o tón světlejší než první patro. Tento krém nalijeme na ztuhlé první patro a dáme opět vychladit alespoň na 2 hodiny.
Třetí patro:
Připravíme si 3 plátky želatiny (tady by zcela jistě stačily jen 2 plátky), borůvkové pyré z 1 dílů a poslední část krému.
Postupujeme opět stejným způsobem, vznikne nejsvětlejší krém, který nalijeme na druhé patro a necháme vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
Dokončení:
Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu (dejte pozor, ať vám spodní část formy neumaže horní patra jako mě a nemusíte celý dort opatrně okrajovat od téhle zamazané vrstvy). Ozdobíme vršek libovolným čestvým ovocem a podáváme.
Vyzkoušeli jste? Napište nám, jak chutnalo.
Markét ,)
Autorem receptu i fotek je Marcela z
www.pradobroty.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)