Vyzkoušejte netradiční nepečený dort, který uchvátí!

Vyzkoušejte netradiční nepečený dort, který uchvátí!

Při procházení internetu a hledání něčeho zajímavého na víkendovou oslavu jsem narazila na ,,pradobrotu", která mě na první pohled okouzlila. Zítra se tedy chystám do boje a vás se ptám. Máte již někdo tuto dobrotu vyzkoušenou? [caption id="attachment_30379" align="aligncente


Při procházení internetu a hledání něčeho zajímavého na víkendovou oslavu jsem narazila na ,,pradobrotu", která mě na první pohled okouzlila. Zítra se tedy chystám do boje a vás se ptám. Máte již někdo tuto dobrotu vyzkoušenou? [caption id="attachment_30379" align="aligncenter" width="233"]DSC07093_s foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

Sušenkový základ:
  • 120 g máslových sušenek
  • 60 g másla
  • 1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)
Borůvkové pyré:
  • 500 g lesních borůvek (lze i mražené)
  • 170 g cukru moučka
Krém:
  • 9 plátků želatiny (zřejmě by stačilo i míň, viz další popis)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 50g domácího vanilkového a 150 g moučkového)
  • 500 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
 

Příprava:

Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 20 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat. Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice. Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o)) Přepasírované pyré rozdělíme do tří mističek - do první dáme 4 díly, do druhé 2 díly a do třetí 1 díl (postupovala jsem tak, že jsem do misek dávala postupně vždy 4 lžíce, do další 2 lžíce a do poslední 1 lžíci a ta stále dokola, dokud mi pyré nedošlo). Mascarpone a cukr vyšleháme do hladkého krému. Pak po lžících zašleháme tvaroh. V druhé míse si do tuha vyšleháme smetanu a opatrně jí přidáme k tvarohovému krému a promícháme do hladka. Krém si rozdělíme na tři části - každá o váze asi 350 g. První patro: Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré s nejvyšším obsahem (to se 4 díly) a první část krému. Do mísky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut. V rendlíku si ohřejeme borůvkové pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. Výsledkem je celkem řídký, tmavě fialový krém. Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny (raději 3-4). Druhé patro: Připravíme si 3 plátky želatiny (nejspíš by stačily i 2, ale nechtěla jsem riskovat) , borůvkové pyré ze 2 dílů a druhou část krému. Postupujeme stejný způsobem jako u prvního patra. Vznikne krém o tón světlejší než první patro. Tento krém nalijeme na ztuhlé první patro a dáme opět vychladit alespoň na 2 hodiny. Třetí patro: Připravíme si 3 plátky želatiny (tady by zcela jistě stačily jen 2 plátky), borůvkové pyré z 1 dílů a poslední část krému. Postupujeme opět stejným způsobem, vznikne nejsvětlejší krém, který nalijeme na druhé patro a necháme vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc. Dokončení: Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu (dejte pozor, ať vám spodní část formy neumaže horní patra jako mě a nemusíte celý dort opatrně okrajovat od téhle zamazané vrstvy). Ozdobíme vršek libovolným čestvým ovocem a podáváme.   Vyzkoušeli jste? Napište nám, jak chutnalo.   Markét ,)       Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.