Co se týče tohoto lahodného dezertu, který nese název cheesecake, jsem jeho zastánce v jakékoliv podobě. Jelikož je právě teď období jahod, přináším tuto obdobu receptu, kterou si jistě zamilujete.
[caption id="attachment_31627" align="aligncenter" width="439"] foto: pradobroty.
Co se týče tohoto lahodného dezertu, který nese název cheesecake, jsem jeho zastánce v jakékoliv podobě. Jelikož je právě teď období jahod, přináším tuto obdobu receptu, kterou si jistě zamilujete.
[caption id="attachment_31627" align="aligncenter" width="439"]

foto: pradobroty.cz[/caption]
Suroviny:
Jahodová marmeláda:
Těsto:
- 50 g másla
- 40 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru moučka
- 200 g krémového sýra (např. Lučina)
- 250 g tučného tvarohu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vejce
Příprava:
Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky, zasypeme cukrem a necháme stát, aby pustily šťávu. Poté rozmixujeme na pyré.
Povolené máslo utřeme s cukrem. Přidáme vejce a kakao a spojíme v jednolitou hmotu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a zapracujeme do lineckého těsta (pokud hodně lepí, přidáme trochu mouky).
Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem a zacvakneme do obruče. Těsto namačkáme rukama do formy a dáme trouby rozpálené na 175°C (spodní a dolní ohřev, horkovzduch tentokrát vynecháme). Pečeme 10 minut, poté vyndáme, necháme lehce zchladnout.
Troubu snížíme na 150°C a na spodní rošť vložíme pekáč se dvěma litry horké vody.
Já cheesecake peču takto: Na spodní rošt dám pekáč s vodou a formu pak umístím na prostřední rošt nad pekáč - takže se celý dort peče v parní lázni - forma se vody nedotýká. Originálně se ale má péct tak, že se forma s dortem zespoda a z boků obalí alobalem (aby do ní neteklo) a ta se pak posadí přímo do pekáče s vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky dortu. Pokud nebudete zapínat horkovzduch a nebudete tak zvyšovat odpařování vody, stačí vám můj postup a nemusíte se bát, že vám koláč vyteče do horké vody.
Do mísy vložíme mascarpone a cukru a vyšleháme. Přidáme po částech krémový sýr, tvaroh a nakonec vanilkový extra a vše krátce prošleháme v jednolitou hmotu. Poté po jednom zašleháme vejce.
Na lehce zchladlý korpus nalijeme třetinu náplně a pokapeme jí nadpoloviční většinou jahodové marmelády. Vidličkou promícháme, aby se jahody s krémem spojily.
Pak velmi opatrně navrstvíme zbytek krému (dáváme pozor, aby se nám jahodová a světlá část nepromíchaly) a ten ozdobíme zbytkem jahodové marmelády. Já udělala menší kaňky do spirály od kraje do středu a pak vzala špejli, ponořila ji asi 1 cm do krému a projela spirálou a spojila tak všechny kaňky do "srdíček".
Formu vložíme do trouby (do pekáče a nebo nad pekáč, viz výše) a pečeme minimálně 60 minut, dokud není náplň pevná a střed se klepe jen trochu. Pozor na to, aby koláč nahoře nezhnědl, pokud k tomu bude mít tendence, přikryjeme ho alobalem.
Já jsem nakonec pekla skoro hodinu a půl, záleží na troubě.
Cheesecake necháme zcela zchladnout ve formě, pak odstraníme obruč a dáme do lednice vychladit.
Vyzkoušeli jste? Napište, jak chutnalo!
Markét ;)
Autorem receptu i fotek je Marcela z
www.pradobroty.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)