Páteční mlsání? Nepečený tvarohový dort, který si nesmíte nechat ujít!

Páteční mlsání? Nepečený tvarohový dort, který si nesmíte nechat ujít!

Co si budeme povídat, v tomto teple se nikomu nechce stát ani u sporáku, natož u trouby. Takže čím kratší dobu u těchto prostor můžeme strávit, tím lépe. Nicméně chuti neporučíme a tak i v tomto počasí musíme mít vhodnou sladkou pochutinu k dispozici. Vyzkoušejte tento nepeč


Co si budeme povídat, v tomto teple se nikomu nechce stát ani u sporáku, natož u trouby. Takže čím kratší dobu u těchto prostor můžeme strávit, tím lépe. Nicméně chuti neporučíme a tak i v tomto počasí musíme mít vhodnou sladkou pochutinu k dispozici. Vyzkoušejte tento nepečený dort s jahodou, určitě budete spokojeni! [caption id="attachment_33196" align="aligncenter" width="407"]SONY DSC foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

SUŠENKOVÝ KORPUS:
  • 90 g másla 
  • 120 g máslových sušenek
  • 1 lžíce třtinového cukru (nebo cukru krystal)
PYRÉ:
  • 750 g jahod
  • 100 g cukru
KRÉM:
  • 6 plátků  nebo 10 g želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 120 g cukru (30g vanilkového a 90 moučkového)
  • 500 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • půlka jahodového pyré
JAHODOVÉ ZRCADLO:
  • 2 plátky želatiny nebo 4 g mleté želatiny
  • druhá část jahodového pyré
 

Příprava:

  SUŠENKOVÝ KORPUS: Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy (dno formy raději vyložíme pečícím papírem). Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice. PYRÉ: Jahody omyjeme, odstopkujeme a rozmixujeme na pyré. Společně s cukrem je dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a redukujeme cca na polovinu objemu (trvá to asi půl hodiny). Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.  Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.  KRÉM: Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj po lžících zašleháme tvaroh. Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v několika lžicích voddy. Necháme bobtnat asi 5 minut. V rendlíku si ohřejeme první část ovocného pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto jahodovu směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. Výsledkem je světle růžový krém. Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý. JAHODOVÉ ZRCADLO: Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v lžici vody. Necháme bobtnat asi 5 minut. DÁLE: Do rendlíku vložíme jahodové pyré a postavíme ho na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu. Dejte pozor, aby želé nebylo příliš horké, pokud budete lít želé na dort horké, začně rozpouštět tvarohovou vrstvu a vytvoří se vám v zrcadlo mramorování, které není žádoucí. Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.     Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?   Markét ,)       Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.