Co si budeme povídat, v tomto teple se nikomu nechce stát ani u sporáku, natož u trouby. Takže čím kratší dobu u těchto prostor můžeme strávit, tím lépe. Nicméně chuti neporučíme a tak i v tomto počasí musíme mít vhodnou sladkou pochutinu k dispozici. Vyzkoušejte tento nepeč
Co si budeme povídat, v tomto teple se nikomu nechce stát ani u sporáku, natož u trouby. Takže čím kratší dobu u těchto prostor můžeme strávit, tím lépe. Nicméně chuti neporučíme a tak i v tomto počasí musíme mít vhodnou sladkou pochutinu k dispozici. Vyzkoušejte tento nepečený dort s jahodou, určitě budete spokojeni!
[caption id="attachment_33196" align="aligncenter" width="407"]

foto: pradobroty.cz[/caption]
Suroviny:
SUŠENKOVÝ KORPUS:
- 90 g másla
- 120 g máslových sušenek
- 1 lžíce třtinového cukru (nebo cukru krystal)
PYRÉ:
KRÉM:
- 6 plátků nebo 10 g želatiny
- 250 g mascarpone
- 120 g cukru (30g vanilkového a 90 moučkového)
- 500 g tvarohu
- 100 g smetany ke šlehání
- půlka jahodového pyré
JAHODOVÉ ZRCADLO:
- 2 plátky želatiny nebo 4 g mleté želatiny
- druhá část jahodového pyré
Příprava:
SUŠENKOVÝ KORPUS:
Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy
(dno formy raději vyložíme pečícím papírem). Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
PYRÉ:
Jahody omyjeme, odstopkujeme a rozmixujeme na pyré. Společně s cukrem je dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a redukujeme cca na polovinu objemu
(trvá to asi půl hodiny). Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník. Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.
KRÉM:
Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj po lžících zašleháme tvaroh.
Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v několika lžicích voddy. Necháme bobtnat asi 5 minut.
V rendlíku si ohřejeme první část ovocného pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí.
Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto jahodovu směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka.
Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je světle růžový krém.
Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ
(který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.
JAHODOVÉ ZRCADLO:
Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v lžici vody. Necháme bobtnat asi 5 minut.
DÁLE:
Do rendlíku vložíme jahodové pyré a postavíme ho na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit
(ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu.
Dejte pozor, aby želé nebylo příliš horké, pokud budete lít želé na dort horké, začně rozpouštět tvarohovou vrstvu a vytvoří se vám v zrcadlo mramorování, které není žádoucí.
Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?
Markét ,)
Autorem receptu i fotek je Marcela z
www.pradobroty.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)