Sobotní dezert v podobě mrkvové bábovky. Vyzkoušejte.

Sobotní dezert v podobě mrkvové bábovky. Vyzkoušejte.

Inspirujete rádi? V tom případě utíkejte do kuchyni a pojďte se vrhnout na tuto netradiční variantu bábovky. Nenechte se zmást tím, že mrkev k pečení nepatří. Právě naopak. V jiných zemích jsou mrkvové koláče velkou lahůdkou. Vyzkoušejte tedy, jaká bude! [caption id="att


Inspirujete rádi? V tom případě utíkejte do kuchyni a pojďte se vrhnout na tuto netradiční variantu bábovky. Nenechte se zmást tím, že mrkev k pečení nepatří. Právě naopak. V jiných zemích jsou mrkvové koláče velkou lahůdkou. Vyzkoušejte tedy, jaká bude! [caption id="attachment_33570" align="aligncenter" width="558"]0000000000000000000 foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

  • 300 g strouhané mrkve
  • 100 g mlatých vlašských ořechů
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 300 g bílého jogurtu
  • 150 g cukru (kdo rád sladší, dá 200g)
  • 4 lžíce rostlinného oleje (raději slunečnice nebo řepka)
  • velká hrst hrozinek (ideálně na noc naložených do rumu)
  • lžička zázvoru
  • lžička skořice
  • lžička perníkového koření
  • kůra z jednoho citronu
 

Příprava:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C), bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce smícháme jogurt, vejce, cukr a olej a zpracujeme do jednolité hmoty. Pak přidáme mrkev, všechno koření, rychle promícháme a přidáme k sypké směsi - vše řádně rozmícháme. Nakonec přidáme okapané rozinky.  Těsto je poměrně husté. Pečeme asi 50-60 minut, dokud není špejle po píchnutí a vytažení suchá. Podáváme zlehka pocukrované, případně se zakysanou smetanou.   Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?   Markét ,)     Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.