Tropické teploty už jsou za námi a tak se můžeme uchýlit k pečení dezertů, na které jsme v tom vedru neměli ani pomyšlení. Dnešní recept není nejsnadnější, ale každá hospodyňka si s ním hravě poradí. A ten výsledek? Ten stojí za to!
[caption id="attachment_34079" align=
Tropické teploty už jsou za námi a tak se můžeme uchýlit k pečení dezertů, na které jsme v tom vedru neměli ani pomyšlení. Dnešní recept není nejsnadnější, ale každá hospodyňka si s ním hravě poradí. A ten výsledek? Ten stojí za to!
[caption id="attachment_34079" align="aligncenter" width="452"]
foto: pradobroty.cz[/caption]
Suroviny:
Korpus: (27CM)
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 6 lžic oleje
- 140 g hladké mouky
- 40 g holanského kakaa
- sůl
Krém:
- 300 ml smetany s 31% tuku
- 150 g čokolády - vysokoprocentní
- 25 g kakaa
- 600 g mascarpone
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr, ale pak dáme o 10g méně cukru moučky)
Dozdobení:
- 3 banány (nesmí být přezrálé)
- kyselejší marmeláda (rybízová, višňová)
Příprava:
Začneme krémem.
Smetanu vlijeme do rendlíku se silným dnem, přisypeme kakao, pečlivě promícháme a dáme na oheň. Přivedeme k varu a ihned z ohně stáhneme a do horké smetany nasypeme nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hutný čokoládový krém. Ten přelijeme do misky, zakryjeme folií, necháme vychladnout při pokojové teplotě a následně umístíme do lednice, kde necháme aspoň 3 hodiny.
Nyní si upečeme korpus.
Troubu zapneme na horní a spodní ohřev na 160°C.
Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a šleháme na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu. Pak po lžicích přisypáváme cukr a vždy ho zcela zašleháme do sněhu. Oslazený sníh šleháme dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvedneme, sníh tvoří špičky a je tuhý.
Vrátíme metlu do sněhu, dál šleháme a přidáme jeden žloutek, zcela jej zašleháme, pak vlijeme lžíci oleje a opět zcela zašleháme. Následuje další žloutek a další lžíce oleje - pokaždé vše pečlivě zašleháme do bílkově směsi. Pokračujeme než spotřebujeme všechny žloutky a předepsané množství oleje.
Mouku s kakaem prosijeme (poslouží i jemnější cedník) a po částech přidáváme k těstu, které gumovou stěrkou překládáme a tím promícháváme s moukou a kakaem. Pokračujeme do spotřebování mouky s kakaem a dokud není těsto na piškot stejnorodý.
Dno dortové formy
vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče.
Těsto nalijeme do formy, stěrkou těsto nahrneme lehce do krajů (aby byl střed maličko propadlý) a piškot vložíme do trouby. Pečeme 40 minut, troubu během pečení neotevíráme.
Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.
Nyní se vrátíme ke krému.
Mascarpone a cukr vložíme do mísy, přidáme zchlazenou ganache a vyšleháme hladký čokoládový krém (pár minut to trvá). Pak rychle zašleháme vanilkový extrakt.
Sestavení dortu
Piškot necháme stát na původním vršku (takže spodkem nahoru). Pokud se piškot sám svou vahou nevyrovnal a na spodu máme bouli, seřízneme jí. Korpus přemístíme na servírovací tác.
Dort jednou prokrojíme. Spodní korpus pomažeme slabou vrstvou marmelády.
Krém vložíme do zdobícího sáčku s kulatou špičkou (cca 1-1,5 cm v průměru). Po obvodu dortu nastříkáme pusinky velikosti menšího piškotu (dbáme, aby byly aspoň 1,5-2 cm vysoké). Banány oloupeme a podélně rozřízneme, ze dvou banánů vytvoříme kruh uvnitř první řady krému. Pak zdobičkou nastříkáme další řadu pusinek uvnitř banánů. Poslední banán nařezeme na menší kousky a poskládáme doprostřed a zdobičkou nastříkáme další pusinky do prázdných míst, která se uvořila mezi krémem a banány.
Navrch dáme asi tři lžíce krému a dortovým nožem nebo stěrkou ho rozetřeme, aby se banány schovaly - pozor na pusinky na krajich, snažíme se nezničit jejich tvar.
Přiklopíme druhou polovinou korpusu a na vrch po celé ploše nastříkáme opět pusinky velikosti menších piškotů.
Dort vrátíme do lednice a necháme aspoň 10 hodin proležet.
Vyzkoušeli jste? Jak Vám chutnalo?
Markét ,)
Autorem receptu i fotek je Marcela z
www.pradobroty.cz.
Re: Sobotní pečení? Vyzkoušejte luxusní kakaový dort!
Martina (host) / před 2 lety 28.03.2022 16:20
Ok, tak toto nevypadá vůbec špatně. Díky za tip. Já osobně teda na pečení moc nejsem. Naposledy když jsem pekla, tak se jednalo o vánoční cukroví. Překvapivě to dopadlo celkem dobře. Od té doby jsem ale nic nedělala. Ani nemůžu, protože se mi během vánočního pečení pokazil můj hnětač. Asi tedy budu muset brzy investovat do nového hnětače těsta. Hodně se mi například líbí jeden, který mají tady https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/ je ovšem docela drahý.