Středeční pečení v podobě meruňkového koláče, s ořechovou pěnou.

Středeční pečení v podobě meruňkového koláče, s ořechovou pěnou.

Máte rádi ovocné dezerty? A ještě líp, pěkně sladké a netradiční? V tom případě utíkejte pro zástěru, rozpalte troubu a dejte se do příprav, protože tento dezert je jako stvořený přesně pro vás! Suroviny: Těsto na korpus: 1 žloutek 250 g másla 300 g polohrub


Máte rádi ovocné dezerty? A ještě líp, pěkně sladké a netradiční? V tom případě utíkejte pro zástěru, rozpalte troubu a dejte se do příprav, protože tento dezert je jako stvořený přesně pro vás! 000000000000000000000000000000000

Suroviny:

Těsto na korpus:
  • 1 žloutek
  • 250 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 
125 g cukru
Smetanová pěna:
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 dl mléka
  • 75 ml citrónové šťávy
Ořechový sníh:
  • 4 bílky
  • 75 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
  • 175 g cukru
 

Příprava:

Vypracujeme hladké těsto, dáme do fólie a na 30 min do chladničky. Odležené těsto vyválíme, přendáme na plech a stejnoměrně rozprostřeme. Propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě na 175 °C asi 40 min. Meruňky (množství takové, aby se hustě pokladl korpus) rozpůlíme a krátce povaříme. Slijeme z nich vodu a poklademe na vychladlý korpus. Smetanová pěna: Všechny ingrediance smícháme a ušleháme do pěny. Zalijeme korpus s meruňkami pěnou a znovu pečeme na 175 °C asi 30 min. Ořechový sníh: Vyšleháme z bílků tuhý sníh a opatrně vmícháme mleté ořechy (můžou být lískové, ale na obrázku je verze s vlašskými) a cukr. Upečený koláč potřeme ořechovým sněhem a necháme ne grilu ještě pár minut zapéct do zlatova. Výroba je relativně složitá, ale výsledek stojí to za to!   Vyzkoušeli jste? Jak Vám chutnalo?   Markét ,)