Pondělní pečení v podobě nadýchaných makových švýcarek. Vyzkoušejte!

Pondělní pečení v podobě nadýchaných makových švýcarek. Vyzkoušejte!

Vítejte u dnešního dílu receptů, tentokráte věnovaných mé oblíbené surovině - máku. Jako malá jsem milovala zaběhnout do pekárny, pro čerstvý a voňavý makovec, nebo jakoukoliv pochoutku, ve které se mák nacházel. Mé nadšení mě neopustilo ani s nadcházejícím věkem, ba n


Vítejte u dnešního dílu receptů, tentokráte věnovaných mé oblíbené surovině - máku. Jako malá jsem milovala zaběhnout do pekárny, pro čerstvý a voňavý makovec, nebo jakoukoliv pochoutku, ve které se mák nacházel. Mé nadšení mě neopustilo ani s nadcházejícím věkem, ba naopak. V mé kuchařce přibývá stále víc a víc receptů, které tuto surovinu obsahují. Pojďte vyzkoušet jeden, z mých oblíbených ,,makových receptů".  000

Suroviny:

  • 250g polohrubé
  • 250g hrubé
  • 200ml teplého mléka
  • 1 kostka droždí (42g)
  • 100g rozpuštěné Hery (nebo másla)
  • 120g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
Maková náplň:
  • vanilkový cukr
  • 2 PL rumu
  • 1 PL cukr moučka
  • 4 ks natlučený hřebíček
  • 2 PL med
  • 200 g mletý mák
  • 250 ml mléko
 

Příprava:

Zpracujeme těsto, které necháme minimálně hodinu vykynout. Po vykynutí jej rozválíme na obdélník (s těstem se výborně pracuje, takže není třeba ani podsypávat moukou), a hodně změklým máslem ho celé důkladně potřeme. Jakmile budeme hotový, bohatě potřeme makovou náplní. Příprava náplně: Mletý mák za stálého míchání svaříme s mlékem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, rumem a medem. Nakonec dochutíme tlučeným hřebíčkem. Těsto zarolujeme a nakrájíme asi na 6 cm silné dílky. Dáme na plech s pečícím papírem a vařečkou, přesně uprostřed, těsto stlačíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Necháme ještě asi 15 minut odpočinout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°, dozlatova.   Vyzkoušeli jste?   Markét ,)