před 9 lety, 18.01.2016 00:00
Tomáš Čáp
Recepty
Pondělní pečení v podobě nadýchaných makových švýcarek. Vyzkoušejte!
Vítejte u dnešního dílu receptů, tentokráte věnovaných mé oblíbené surovině - máku. Jako malá jsem milovala zaběhnout do pekárny, pro čerstvý a voňavý makovec, nebo jakoukoliv pochoutku, ve které se mák nacházel. Mé nadšení mě neopustilo ani s nadcházejícím věkem, ba n
Vítejte u dnešního dílu receptů, tentokráte věnovaných mé oblíbené surovině - máku. Jako malá jsem milovala zaběhnout do pekárny, pro čerstvý a voňavý makovec, nebo jakoukoliv pochoutku, ve které se mák nacházel. Mé nadšení mě neopustilo ani s nadcházejícím věkem, ba naopak. V mé kuchařce přibývá stále víc a víc receptů, které tuto surovinu obsahují. Pojďte vyzkoušet jeden, z mých oblíbených ,,makových receptů".
Suroviny:
- 250g polohrubé
- 250g hrubé
- 200ml teplého mléka
- 1 kostka droždí (42g)
- 100g rozpuštěné Hery (nebo másla)
- 120g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Maková náplň:
- vanilkový cukr
- 2 PL rumu
- 1 PL cukr moučka
- 4 ks natlučený hřebíček
- 2 PL med
- 200 g mletý mák
- 250 ml mléko
Příprava:
Zpracujeme těsto, které necháme minimálně hodinu vykynout. Po vykynutí jej rozválíme na obdélník (s těstem se výborně pracuje, takže není třeba ani podsypávat moukou), a hodně změklým máslem ho celé důkladně potřeme. Jakmile budeme hotový, bohatě potřeme makovou náplní.
Příprava náplně:
Mletý mák za stálého míchání svaříme s mlékem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, rumem a medem. Nakonec dochutíme tlučeným hřebíčkem.
Těsto zarolujeme a nakrájíme asi na 6 cm silné dílky. Dáme na plech s pečícím papírem a vařečkou, přesně uprostřed, těsto stlačíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Necháme ještě asi 15 minut odpočinout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°, dozlatova.
Vyzkoušeli jste?
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)