Pondělní pečení v podobě lahodného ořechového dortíku! Vyzkoušejte.

Pondělní pečení v podobě lahodného ořechového dortíku! Vyzkoušejte.

Máte pocit, že stále pečete to samé dokola a hledáte nějaký netradiční recept, kterým byste si u rodiny a přátel šplhli? V tom případě utíkejte do kuchyně a dejte se do pečení. Tento recept je právě pro vás! Suroviny: Korpus: 400 g hladké mouky 1 lžíce jedlé s


Máte pocit, že stále pečete to samé dokola a hledáte nějaký netradiční recept, kterým byste si u rodiny a přátel šplhli? V tom případě utíkejte do kuchyně a dejte se do pečení. Tento recept je právě pro vás! FNM_040110-Sugar-Fix-001_s4x3.jpg.rend.sni12col.landscape

Suroviny:

Korpus:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 2 velká nebo 3 malá vejce
  • 200 ml rostlinného oleje - řepkový nebo slunečnicový
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 230 g ananasu z plechovky (pevné složky), nebo čerstvého ananasu
  • 3 velké banány
  • 50 g pekanových nebo vlašských ořechů
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g krémového sýra
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 70 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  Dokončení:
  • půlky pekanových ořechů
 

Příprava:

Troubu zapneme na 180°C, horkovzduch na 160°C. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem, upneme do obruče a čouhající papír ustřiheme. Boky necháme nevymazané, těsto se okruží nalepí a dort bude mít rovné boky. Pekanové ořechy nasekáme v chopperu a přesuneme do misky. Ananas z konzervy slejeme, přesuneme do chopperu a rozmixujeme dohladka. Banány oloupeme a také rozmixujeme dohladka. Ve větší míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, cukr a skořici. V druhé míse zlehka prošleháme olej a vajíčka. Přidáme ananas a banány, promícháme a pak celou směs nalijeme k mouce, pečlivě promícháme. Nakonec přidáme nasekané ořechy a naposledy zamícháme. Těsto vlijeme do připravené dortové formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 1,5 hodiny, korpus chce péct opravdu dlouho, je vysoký a plný šťávy z ovoce, po hodině se vám může zdát upečený, ale riskovali byste, že se po vytažení srazí a střed propadne. Dort vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut chladnout na mřížce ve formě. Pak opatrně nožem odřízneme boky a sundáme obruč. Dort necháme zcela vychladnout. Krém: Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s cukrem. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).  Přidáme krémový sýr a vanilkový extrakt a rychle prošleháme. Pokud se korpus příliš vyboulil, seřízneme ho. Korpus jednou prořízenem. Spodní plát položíme na servírovací talíř, potřeme polovinou krému, přikyjeme druhým plátem a natřeme zbytkem krému (můžeme ho natřít i na boky). Můžeme ozdobit půlkami pekanových ořechů. Dort necháme proležet alespoň 2 hodiny.   Vyzkoušeli jste?   Markét