Úterní pečení a klasika - Honzovy buchty!

Úterní pečení a klasika - Honzovy buchty!

Vítejte u další dávky receptů. Tento vám nemusím dlouze představovat, protože jste jej už všichni alespoň jednou jedli a pokud ne, je právě ta pravá chvíle na nápravu. Vyzkoušejte klasiku - Honzovy buchty! Suroviny: Těsto: 500g polohrubé mouky 2dl mléka 100g cukru


Vítejte u další dávky receptů. Tento vám nemusím dlouze představovat, protože jste jej už všichni alespoň jednou jedli a pokud ne, je právě ta pravá chvíle na nápravu. Vyzkoušejte klasiku - Honzovy buchty! recipe-image

Suroviny:

Těsto:
  • 500g polohrubé mouky
  • 2dl mléka
  • 100g cukru
  • 2 žloutky
  • 50g másla
  • 30g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • máslo na vymazání pekáčku a pomaštění buchet
  • hladká mouka na vál
Náplň:
  • Tvaroh
  • Žloutek
  • Cukr moučka
  • Rozinky
 

Příprava:

Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trochu cukru a zalijeme vlažným mlékem. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku odvážíme a přes síto s ní šup do mísy. Máslo rozpustíme a necháme trošku vychladnout. Do mouky si zatím přidáme cukr a žloutky a vzešlý kvásek a nakonec přidáme rozpuštěné máslo a špetičku soli. Zaděláme těsto, pěkně hněteme vařečkou alespoň deset minut, aby se nám propracovalo a dělalo bubliny. Těsto si můžete také zadělat v domácí pekárně, tam je potřeba dodržet pravidlo - vše tekuté naspod a sypké až pak. Máme zaděláno a pokud jsme pracovali pěkně po staru - ručně - posypeme těsto hladkou moukou a dáme na teplé místo kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a propracujeme rukama. Ukrajujeme kousky z kterých tvoříme placku, kterou plníme náplní. Náplň si vybereme podle chuti, tvarohovou s rozinkami, jablečnou, povidla, makovou, ořechovou. Já miluji tvarohovou, takže jsem zvolila tu. Pekáček si vymažeme máslem, někdo používá olej a buchty skládáme vedle sebe a pomažeme rozpuštěným máslem. Může se během pečení potírat mlékem - někdo upřednostní vajíčko. Nezkazíte ani jednou z možností. Po upečení necháme buchty potřené rozpuštěným máslem s troškou rumu a vychladnout. Potom dáme na talíř a pocukrujeme moučkovým cukrem. Tvarohovou náplň dělám takto: Tvaroh si rozmícháme v misce s cukrem, žloutkem a cukrem moučka a přidáme rozinky.   Vyzkoušíte? Nebo máte svůj osvědčený recept?   Markét ,)