Sobotní pečení v podobě jablečného páje.

Sobotní pečení v podobě jablečného páje.

Vítejte u dalšího dílu receptů. O tomto nemusím nic sáhodlouze povídat, neboť všichni jistě známe lahodnou chuť jablečného koláče. Má babička jej peče pravidelně a vždy ho již z dálky podle vůně poznám.  [caption id="attachment_44475" align="aligncenter" width="273"] f


Vítejte u dalšího dílu receptů. O tomto nemusím nic sáhodlouze povídat, neboť všichni jistě známe lahodnou chuť jablečného koláče. Má babička jej peče pravidelně a vždy ho již z dálky podle vůně poznám.  [caption id="attachment_44475" align="aligncenter" width="273"]SONY DSC foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

Těsto na formu 30 cm  (v závorce úprava na formu  27 cm):
  • 300 g hladké mouky (250 g)
  • špetka soli
  • 230 g vychlazeného másla (150 g)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžíce ledové vody (žádná voda)
Náplň:
  • 5-6 středních jablek (nebo jablka a hrušky půl na půl)
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 15 g másla
 

Příprava:

Těsto: Smícháme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky (lze použít i robot). Vidličkou rozšleháme vejce s octem a vodou (pokud máte formu 27 cm v průměru, vodu nedávejte). Nalijeme na mouku s tukem a rukama (nebo v robotu) vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě půlky, zabalíme do folie a vložíme asi na hodinu do lednice. Náplň: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. V míse si smícháme cukr (pokud použijete i hrušky, uberte asi 40 g cukru, ať není náplň moc sladká), citronovou štávu, skořici, muškátový oříšek, sůl a mouku. Jablka vložíme do směsi a promícháme, aby se ovoce rovnoměrně obalilo. Troubu nastavíme na 220°C (horkovzduch na 200°C). Z lednice vyndáme první část těsta a na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku tak, aby vyšla na dno a boky koláčové formy. Těsto opatrně přemístíme do formy, přebytečné kraje odstraníme. Do formy vložíme jablečnou náplň a poklademe  plátky másla. Druhou část těsta vyndáme z lednice, vyválíme na pomoučeném vále, vykrojíme pár míst (případně stačí uprostřed naříznout do kříže) a přeneseme na koláč. Válečkem přejedeme těsto na kraji formy, abychom ho "odřízli" v místech, kde je ho moc. Spojíme okraje. Zbytky těsta a skrojky můžeme upéct společně s koláčem jako sušenky (stačí péct prvních 10 minut, pak vyndáme z trouby), nebo z nich vytvořit ozdoby navrch koláče. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 175°C (horkovzduch na 160°C) a pečeme dalších 25-35 minut. Necháme zchladnout alespoň na pokojovou teplotu a můžeme podávat.     Chutnalo vám?   Markét ,)   Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.