Ořechový dort s mascarpone krémem. Vyzkoušejte!

Ořechový dort s mascarpone krémem. Vyzkoušejte!

Jsem ráda, že jste si i tentokráte přišli pro další kuchařskou, nebo spíše pekařskou inspiraci. Dnes se s vámi podělím o recept, který jsem sama ještě nedělala, nicméně pravidelně si na něj pochutnávám u své kamarádky Zuzanky. Tímto jí díky za inspiraci! ,) [caption i


Jsem ráda, že jste si i tentokráte přišli pro další kuchařskou, nebo spíše pekařskou inspiraci. Dnes se s vámi podělím o recept, který jsem sama ještě nedělala, nicméně pravidelně si na něj pochutnávám u své kamarádky Zuzanky. Tímto jí díky za inspiraci! ,) [caption id="attachment_47529" align="aligncenter" width="323"]dsc04662_s foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

Piškot na formu o průměru 23 cm:
  • 5 vajec
  • 200 g cukru moučka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • 80 g polohrubé mouky
  • kyselá marmeláda na promázání
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 100 másla
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g lučiny nebo žervé
  • 180 g zakysané smetany
  • šťáva z 1/2 citronu
 

Příprava:

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, do kterého zašleháme polovinu cukru. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do světlé nadýchané pěny (robotu to trvá minimálně pět minut). Do žloutkové pěny postupně přímícháme mouku, kakao, ořechy a sníh (ideálně po částech vždy trochu ořechů a mouky, k tomu sníh, opatrně promíchat a pak znovu ořechy, mouku a sníh). Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, přemístíme do ní piškotové těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180°C (horkovzduch 160°C) asi 45 minut (propečenost zkoušíme špejlí).  Necháme zcela zchladnout, potom odřízneme piškot od boků formy (díky tomu, že jsme boky nenatřeli máslem se těsto při pečení přichytilo a piškotu zůstane válcový tvar, kdybychom boky namazali a vysypali, těsto by se nepřichytilo a bylo by nestojnoměrně vyboulené), sundáme obruč a piškot dvakrát prořízneme. Mascarpone vyšleháme se 100g cukru. Zvlášť si vyšleháme povolené máslo se zbylými 50g cukru. Společně zašleháme mascarpone s máslem a přidáme i lučinu a zakysanou smetanu (obojí po lžicích za stálého šlehání). Nakonec přidáme šťávu z citronu. První dvě patra dortu potřeme tenkou vrstvou marmelády a částí krému (výška cca 1 cm). Patra poskládáme na sebe, poslední patro a boky dortu potřeme zbytkem krému a necháme v lednici proležet několik hodin. Dort je ještě možno dle představivosti dozdobit, nebo polít čokoládou.     Markét ,)   Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.