Rychlý koláč s jahodovým mascarpone

Rychlý koláč s jahodovým mascarpone

Dnes k vám opět přicházím s receptem z dílny mé oblíbenkyně Marcelky. Co vyzkoušený recept, to obrovské ovace ze stran všech ochutnavačů. Takže za mě rozhodně doporučuji vyzkoušet.  [caption id="attachment_48592" align="aligncenter" width="271"] foto: pradobroty.cz[/caption]


Dnes k vám opět přicházím s receptem z dílny mé oblíbenkyně Marcelky. Co vyzkoušený recept, to obrovské ovace ze stran všech ochutnavačů. Takže za mě rozhodně doporučuji vyzkoušet.  [caption id="attachment_48592" align="aligncenter" width="271"]SONY DSC foto: pradobroty.cz[/caption]  

Suroviny:

Těsto:
  • 90 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 270 g  polohrubé mouky
Náplň:
  • 500 g mascarpone
  • 300 g jahod
  • 150 g cukru moučka
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
 

Příprava:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat. Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut. Jahody, půlku cukru a škrob rozmixujeme dohladka. Vychlazené mascarpone vyšleháme na nižší otáčky s druhou půlkou cukru a následně zašleháme jahodovou směs. Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme náplň a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 30 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat. Koláč necháme asi dvě hodiny chladnout na mřížce a následně vložíme aspoň na hodinu do lednice. Podáváme zdobené čerstvými jahodami.   Vyzkoušeli jste?   Markét ,)   Autorem textu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.