Vaření odjakživa patří ke každodenním činnostem mnohých z nás. Někdo vaří podle osvědčených rodinných receptů, jiní zase experimentují a vyhledávají novinky, cílem je vždy uvařit chutné jídlo
pro sebe a své blízké. Trendy v kuchyni směřují k vaření z čerstvý lok
Vaření odjakživa patří ke každodenním činnostem mnohých z nás. Někdo vaří podle osvědčených rodinných receptů, jiní zase experimentují a vyhledávají novinky, cílem je vždy uvařit chutné jídlo
pro sebe a své blízké. Trendy v kuchyni směřují k vaření z čerstvý lokálních surovin od místních dodavatelů. Populární herečka a již několik let osobnost tuzemské gastronomie Markéta Hrubešová vám v novém televizním pořadu „Markéta na trhu“ na TV Paprika ukáže, jak správně vybrat čerstvé ingredience na farmářských trzích, které osobně navštíví, a jak z nich následně připravit skvělé pokrmy. Díky třem Markétiným receptům zazáříte nejenom před rodinou, ale i před nejnáročnějšími hosty.
Lehký předkrm naladí každého na správnou vlnu a dokonale připraví chuťové pohárky na hlavní chod.
Salát ze špenátu, avokáda a ovčího sýra se slaninovým chipsem
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
-4 hrsti baby špenátu
-100 g anglické slaniny
-1 avokádo
-120 g ovčího sýra
-hrst oříšků (vlašské, pekanové, lískové..)
-citrónovou šťávu
Zálivku tvoří: olivový olej, 2 lžíce dobrého vinného octa, 1 lžíce medu, 1 lžička dijonské hořčice, sůl a pepř podle chuti.
Postup:
Špenát omyjte a nechte okapat. Z avokáda vykrojte pecku, nakrájejte ho na kostky a zakápněte citrónovou šťávou. Ořechy opečte nasucho na pánvi. Ve skleničce promíchejte všechny suroviny na zálivku. Ve velké míse promíchejte salát se zálivkou a přidejte ořechy. Rozdělte na talíře a na závěr rozdrobte sýr. Salát je vhodné podávat s bílým opečeným pečivem. Salát správně naladí vaše chuťové buňky na další chod.
Velkou parádu vytvoříte s pořádným kusem masa a netradiční přílohou. Připravte si doma vyhlášený steak z vysokého roštěnce a k tomu celerové pyré.
Rib eye steak s celerovým pyré
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
-400 g hovězího rib eye (vysoký roštěnec)
-1 dl červeného vína
-1dl silného hovězího vývaru
-½ celerové bulvy
-4 brambory
-1dl smetany
-4 dl mléka
-150 g másla
-1 stroužek česneku
-olivový olej
-snítka rozmarýnu, sůl a pepř
Postup:
Nejdříve připravte pyré. Celer a brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a vložte do hrnce s horkou vodou. Osolte. Když voda poprvé vzkypí, slijte ji a do hrnce dejte mléko. Osolte a vařte do měkka. Nakonec přidejte smetanu a máslo a ručním šlehačem vyšlehejte do hladké kaše. Následně připravte maso na steak. Rib eye potřete olejem a přidejte rozmarýn. Maso opečte z každé strany 2 minuty a nechte odpočinout. Do výpeku nalijte víno a nechte vyvařit alkohol. Přilijte vývar a zredukujte. Nakonec vmíchejte studené máslo. Pro efekt můžete steak nakrájet na tenké proužky, usadit ho na pyré a lehce zalít omáčkou výborná kombinace chutí si podmaní i gurmány.
Sladká tečka na závěr nesmí chybět. S pravým třešňovým koláčem nešlápnete vedle
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
-400 g třešní
-160 g hladké mouky
-100 g cukru
-130 g másla
-2 vejce
-1 prášek do pečiva
-3 lžíce griotky nebo amaretta
Ve velké míse smíchejte změklé máslo a cukr. Přidejte rozšlehaná vejce a griotku.
V druhé větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte vypeckované třešně.
Smíchejte obě směsi dohromady. Nalijte do vymazané chlebíčkové formy.
Dejte do horké trouby a pečte při 210°C asi 5 min. Pak snižte teplotu na 180°C a pečte dalších asi 45 minut. Povrch přikryjte alobalem, aby se nespálil. Nakonec vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
Při podávání můžete zákusek ozdobit lžící bílého jogurtu nebo kopečkem zmrzliny.
Další inspiraci můžete načerpat v novém kulinářském pořadu
„Markéta na trhu“, který vysílá TV Paprika od 18. září každý pracovní den ve 21:30. Markéta vás provede fenomenálními farmářskými trhy. Ukáže vám, jak si správně vybrat suroviny a následně z nich vyčaruje skvělá jídla vhodná na každou příležitost.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)