Vyzkoušejte další z veganských receptíků od Pet

Vyzkoušejte další z veganských receptíků od Pet

Bramborové placky plněné houbami a koprem Rostou! Důkazů je plný Facebook a i naše ledničky. Takže pojďme nabrat další inspiraci, co s tím množstvím hub udělat. Čerstvý kopr, který je důležitou ingrediencí receptu, koupíte momentálně na každém trhu za dvacku. Komu snad


Bramborové placky plněné houbami a koprem

Rostou! Důkazů je plný Facebook a i naše ledničky. Takže pojďme nabrat další inspiraci, co s tím množstvím hub udělat. Čerstvý kopr, který je důležitou ingrediencí receptu, koupíte momentálně na každém trhu za dvacku. Komu snad lásku ke kopru zkazila školní jídelna, si určitě vystačí s úpravou hub za pomoci klasických ingrediencí v podobě soli, pepře a kmínu. Kdo kopr neodsuzuje až miluje, dobře dělá, pomáhá nám při zažívacích potížích, křečích v břichu, nadýmání, plynatosti, což je skvělé pro vyvážení trávení hub, které jsou těžké do žaludku. Kopr má i antibakteriální účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje činnost a prokrvení srdečního svalu – prostě je to srdeční záležitost. Do náplně můžete použít jakékoliv houby, dostala jsem košík bedel, ale recept jsem jednou zkoušela i s „obyčejnými“ žampiony a chutnalo to prostě skvěle.   Bramborové těsto 1 kg brambor ½ hrnku mouky (můžete použít klasickou hladkou pšeničkou, nebo třeba sáhnout po špaldové jako já) Sůl Náplň Řepkový olej 500 g hub (bedly, žampiony, portobello, lesní houby) 1 střední cibule Svazek kopru, sůl, pepř   Čočková „majonéza“ ½ hrnku červené čočky (propláchnuté) 1 hrnek vody 1 dcl řepkového oleje Sůl Citronová šťáva   Omyté brambory uvařte ve slupce a v osolené vodě do měkka. Mezitím, co nám chladnou brambory, na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibulku a poté přidejte na menší kousky pokrájené houby, osolíme je, aby pustily šťávu a zhruba 20 minut restujeme, dokud se šťáva z hub nevyvaří a houby nejsou pěkně opečené. Opravdu tomu dejte čas, protože s nedostatečně upravenými houbami nám v žaludku ani ten kopr nepomůže. Houby opepříme a vmícháme najemno nasekaný kopr. Vychladlé brambory oloupejte a buď je nastrouhejte na jemném struhadle, či je dobře rozmačkejte mačkadlem na brambory. Vmíchejte do nich mouku a vypracujte těsto, ze kterého pomoučenýma rukama tvořte kuličky o velikosti pingpongového míčku. Z každé kuličky udělejte placičku, na které dáte lžíci houbové směsi a zakryjete druhou placičkou stejné velikosti, těsto prsty uzavřete a vytvarujte do hezkého kulatého tvaru. Hotové placičky opékáme na oleji, na středním plameni z každé strany cca 5 minut. Čočková majonéza je dobrá alternativa té klasické. Je dobré jí však sníst hned, dokud má tu „majonézovou“ strukturu, pak trochu napění a už to není ono. Propláchnutou červenou čočku uvaříme v hrnku vody do měkka, spíše až na úplnou kaši, trvá to cca 20 minut. Necháme ji vychladnout a po té ručním šlehačem vyšleháme do hladké kaše a začneme po malém množství přilívat za stálého šlehání olej, dokud nemáme tu klasickou požadovanou strukturu. Osolíme, dochutíme citronovou šťávou a je to!   Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet