Bramborové placky plněné houbami a koprem
Rostou! Důkazů je plný Facebook a i naše ledničky. Takže pojďme nabrat další inspiraci, co s tím množstvím hub udělat. Čerstvý kopr, který je důležitou ingrediencí receptu, koupíte momentálně na každém trhu
za dvacku. Komu snad
Bramborové placky plněné houbami a koprem
Rostou! Důkazů je plný Facebook a i naše ledničky. Takže pojďme nabrat další inspiraci, co s tím množstvím hub udělat. Čerstvý kopr, který je důležitou ingrediencí receptu, koupíte momentálně na každém trhu
za dvacku. Komu snad lásku ke kopru zkazila školní jídelna, si určitě vystačí s úpravou hub za pomoci klasických ingrediencí v podobě soli, pepře a kmínu. Kdo kopr neodsuzuje až miluje, dobře dělá, pomáhá nám při zažívacích potížích, křečích v břichu, nadýmání, plynatosti, což je skvělé pro vyvážení trávení hub,
které jsou těžké do žaludku. Kopr má i antibakteriální účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje činnost a prokrvení srdečního svalu – prostě je to srdeční záležitost.
Do náplně můžete použít jakékoliv houby, dostala jsem košík bedel, ale recept jsem jednou zkoušela
i s „obyčejnými“ žampiony a chutnalo to prostě skvěle.
Bramborové těsto

1 kg brambor
½ hrnku mouky (můžete použít klasickou hladkou pšeničkou, nebo třeba sáhnout
po špaldové jako já)
Sůl
Náplň
Řepkový olej
500 g hub (bedly, žampiony, portobello, lesní houby)
1 střední cibule
Svazek kopru, sůl, pepř
Čočková „majonéza“
½ hrnku červené čočky (propláchnuté)
1 hrnek vody
1 dcl řepkového oleje
Sůl
Citronová šťáva
Omyté brambory uvařte ve slupce a v osolené vodě do měkka. Mezitím, co nám chladnou brambory, na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibulku a poté přidejte na menší kousky pokrájené houby, osolíme je,
aby pustily šťávu a zhruba 20 minut restujeme, dokud se šťáva z hub nevyvaří a houby nejsou pěkně opečené. Opravdu tomu dejte čas, protože s nedostatečně upravenými houbami nám v žaludku ani ten kopr nepomůže. Houby opepříme a vmícháme najemno nasekaný kopr.
Vychladlé brambory oloupejte a buď je nastrouhejte na jemném struhadle, či je dobře rozmačkejte mačkadlem na brambory. Vmíchejte do nich mouku a vypracujte těsto, ze kterého pomoučenýma rukama tvořte kuličky
o velikosti pingpongového míčku. Z každé kuličky udělejte placičku, na které dáte lžíci houbové směsi
a zakryjete druhou placičkou stejné velikosti, těsto prsty uzavřete a vytvarujte do hezkého kulatého tvaru.
Hotové placičky opékáme na oleji, na středním plameni z každé strany cca 5 minut.

Čočková majonéza je dobrá alternativa té klasické. Je dobré jí však sníst hned, dokud má tu „majonézovou“ strukturu, pak trochu napění a už to není ono. Propláchnutou červenou čočku uvaříme v hrnku vody do měkka, spíše až na úplnou kaši, trvá to cca 20 minut.
Necháme ji vychladnout a po té ručním šlehačem vyšleháme do hladké kaše a začneme po malém množství přilívat za stálého šlehání olej, dokud nemáme tu klasickou požadovanou strukturu.
Osolíme, dochutíme citronovou šťávou a je to!
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)