před 7 lety, 14.12.2017 00:00
Tomáš Čáp
Recepty
Vánoční pečení: čokoládové slzičky!
Vítejte u dalšího dílu Vánočního speciálu, věnovaného přípravě mých nejoblíbenějších druhů cukroví. Dnes si společně ukážeme recept na tzv. čokoládové slzičky. Je možné, že je znáte pod jiným názvem, u nás se traduje tento. Jedná se o druh, který u nás vždy zmi
Vítejte u dalšího dílu Vánočního speciálu, věnovaného přípravě mých nejoblíbenějších druhů cukroví. Dnes si společně ukážeme recept na tzv. čokoládové slzičky. Je možné, že je znáte pod jiným názvem, u nás se traduje tento. Jedná se o druh, který u nás vždy zmizí mezi prvními a proto se jej nikdy nebojím připravovat z několika dávek. Vyzkoušejte také.
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g mletého cukru
- 3 žloutky
- 3-4 čajové lžičky holandského kakaa
- 50 g čokolády do krému
- máslový krém, čokoládová poleva, rybízová marmeláda
Příprava:
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto (já jsem zvyklá vždy smíchat sypké přísady a poté přidat vše ostatní. Pokud máte svůj styl, udělejte si to tak, jak jste zvyklí). Těsto je nutné zabalit do potravinové folie, nebo mikrotenového sáčku a nechat jej odpočinout - ideálně přes noc.
Odleželé těsto si rozválíme na pomoučeném válu na tenký plán, ze kterého vykrájíme slzičky. Vykrajovátko seženete například v domácích potřebách, na místních trzích, nebo na internetu.
Vykrájené těsto klademe na plech, vyložený pečícím papírem a vložíme jej do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°.
Upečené a vychladlé slzičky slepujeme čokoládovým krémem (já smíchám máslový krém s rozpuštěnou, lehce vychladlou čokoládou). Do středu ještě dám malou kapičku rybízové marmelády, pro kontrast chuti - ale není nutno.
Povrch slziček polijeme čokoládovou polevou a teď už jen zdobíme - zde se meze nekladou.
Vyzkoušeli jste s námi? Pošlete nám fotku svého výtvoru!
Markét
Foto: Gábi Kapounová
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)