Vánoční pečení: čokoládové slzičky!

Vánoční pečení: čokoládové slzičky!

Vítejte u dalšího dílu Vánočního speciálu, věnovaného přípravě mých nejoblíbenějších druhů cukroví. Dnes si společně ukážeme recept na tzv. čokoládové slzičky. Je možné, že je znáte pod jiným názvem, u nás se traduje tento. Jedná se o druh, který u nás vždy zmi


Vítejte u dalšího dílu Vánočního speciálu, věnovaného přípravě mých nejoblíbenějších druhů cukroví. Dnes si společně ukážeme recept na tzv. čokoládové slzičky. Je možné, že je znáte pod jiným názvem, u nás se traduje tento. Jedná se o druh, který u nás vždy zmizí mezi prvními a proto se jej nikdy nebojím připravovat z několika dávek. Vyzkoušejte také.

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g mletého cukru
  • 3 žloutky
  • 3-4 čajové lžičky holandského kakaa
  • 50 g čokolády do krému
 
  • máslový krém, čokoládová poleva, rybízová marmeláda
 

Příprava:

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto (já jsem zvyklá vždy smíchat sypké přísady a poté přidat vše ostatní. Pokud máte svůj styl, udělejte si to tak, jak jste zvyklí). Těsto je nutné zabalit do potravinové folie, nebo mikrotenového sáčku a nechat jej odpočinout - ideálně přes noc. Odleželé těsto si rozválíme na pomoučeném válu na tenký plán, ze kterého vykrájíme slzičky. Vykrajovátko seženete například v domácích potřebách, na místních trzích, nebo na internetu. Vykrájené těsto klademe na plech, vyložený pečícím papírem a vložíme jej do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°. Upečené a vychladlé slzičky slepujeme čokoládovým krémem (já smíchám máslový krém s rozpuštěnou, lehce vychladlou čokoládou). Do středu ještě dám malou kapičku rybízové marmelády, pro kontrast chuti - ale není nutno. Povrch slziček polijeme čokoládovou polevou a teď už jen zdobíme - zde se meze nekladou. Vyzkoušeli jste s námi? Pošlete nám fotku svého výtvoru!   Markét       Foto: Gábi Kapounová