Která zelená surovina vyhrává?

Která zelená surovina vyhrává?

Špenát, šampion kuchyně


Se špenátem jsme ve školních jídelnách vždy trochu bojovali, přiznejme si, že to nebylo nejoblíbenější jídlo. Teď už jako dospělí ale víme, jak ho připravit chutně a hlavně, jak prospěšný našemu zdraví je. Proto si ho můžeme dopřávat často a ne jen na jeho den 26. března.

Jaro je jeho čas, na zahrádce už ho sklízíme a pokud se ještě neurodilo, vždy můžeme sáhnout do mrazáku pro Znojmia český listový špenát. Tuto zeleninu u nás rády používaly kuchařky už stovky let, na světe se s ním ale vařilo už v 8. století! Ve 13. století se v turecké Anatolii podával s masem a česnekovo-jogurtovou omáčkou,  v Damašku zase nabízeli borani , předkrm se špenátem, jogurtem, česnekem a kořením a v 17. století si třeba anglický filozof John Locke zapsal, jak si při návštěvě jihovýchodní Francie pochutnal na špenátové polévce s bylinkami.

U nás se využíval hojně a jak jen fantazie hospodyněk dovolila. Velikonoční vyvařování tomu po půstu jen přálo, proto ji vedle kopřiv najdeme v záplavě receptů. Třeba taková špenátová hastrmanka, jednoduchá polévka, která ale vypadá tak lákavě. 150 gramů nasekaného špenátu smícháte s litrem mléka, osolíte, přidáte dvě lžíce másla a povaříte. Přidáte 4 natvrdo vařená nakrájená vejce a je to! Zapékal se mletým masem a nudlemi, podával se s jehněčími medailonky a sýrem, nechyběl ani v jehněčí sekané, nádivkou z nich se plnila králičí stehna, pekla se piškotová roláda, štrůdl a samozřejmě se jedl jako dušený.

Mnoho z těchto tradičních jídel vaříme dodnes a neustále přidáváme další. Co by tak asi před 150 lety řekli na špenátové smoothie s banány a chia semínky. Proč je ale špenát tak oblíbený kromě snadného pěstování, uchovávání a přípravy. Vždy se tradovalo, že je neuvěřitelně bohatý na železo a Pepek námořník nás v tom utvrzoval. Ve skutečnosti v něm zas tak zázračné množství není a naše tělo by tolik ani neumělo zpracovat.

Ve 100 gramech špenátu ale najdete:

  • 23 kalorií
  • 3 g proteinu
  • 0.4 g tuku
  • 3.6 g sacharidů
  • 2.2 g vlákniny
  • 79 mg sodíku
  • 99 mg vápníku
  • 558 mg draslíku
  • 460 % denní dávky vitamínu K
  • 210 % denní dávky vitamínu A
  • 34 % denní dávky vitamínu C

 

S tímto skvělým mixem prospěšných látek se považuje za jednu ze super potravin. Vědci ho totiž spojují s možnou redukcí příznaků cukrovky, prevencí rakoviny díky chlorofylu, snižování krevního tlaku díky draslíku, lepšení síly kostí díky vitamínu K a zlepšení trávení díky vláknině. Takže sáhněte po špenátu Znojmia, ze kterého připravíte jak lahodnou polévku, tak lehký salát nebo náplň do zdravých raviol.

 

Oblíbené recepty najdete na:

http://www.receptyschuti.cz/recept/spenatova-polevka/1845

http://www.receptyschuti.cz/recept/salat-s-cockou-a-spenatem/2312

http://www.receptyschuti.cz/recept/pohankove-ravioly-s-ricotoou-a-spenatem/2304

 

 

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY - kam pokračovat

Komentáře (0)

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)

PŘIDEJTE SVŮJ KOMENTÁŘ

newsletter Zůstaňte ve spojení - získávete pravidelně novinky ze světa fotbalu

Reklama