Krém z kávy, griliášové trubičky a čokoládové Baileys s mascarpone
Ingredience:
3 žloutky
100 g cukru krupice
2 porce ristretto kávy
200 ml mléka
200 ml smetany
1,5 dcl Baileys
100 g malin
100 g mascarpone
Griliášové trubičky:
100 g strouhaných ořechů
100 g cukru krupice
20 g hladké mouky
2 dcl smetany ke šlehání
0,5 dcl Baileys
60 g bílků
50 g hořké čokolády
50 g másla
Postup:
- Cukr a ořechy smíchejte a rozmixujte, přidejte mouku a ušlehané bílky. Směs nechte chvíli odležet a natírejte přes šablonu na vymazaný plech. Pečte na 180 stupňů 10 minut. Ještě teplé těsto rolujte přes formu do tvaru trubičky.
- Čokoládu nechte spolu s máslem rozpustit ve vodní lázni, pak trubičky namáčejte po okrajích obou stran a nechte zatuhnout.
- Smetanu a mléko zahřejte s kávou a Baileys na 80 stupňů. Cukr vyšlehejte se žloutky do světlého krému a promíchejte se vzniklou směsí
s Baileys. Výslednou směs vlijte do předem připravených mističek ve vodní lázni a přiklopené pečte v troubě na 120° zhruba 30 minut dokud neztuhne asi jako puding. Poté nechte vychladnout.
- Do krému zapíchněte několik griliášových trubiček, zasypte malinami a přelijte vrstvou Baileys. Mascarpone smíchejte se smetanou na hustou, ale tekutou směs a přidejte na předchozí vrstvu. Na závěr vše zasypte malinami, ozdobte mascarpone a lístky máty.
Ingredience: