Dopřejte si zdravé luštěniny v období masopustu

Dopřejte si zdravé luštěniny v období masopustu

REDAKČNÍ TIP:


Nastává masopustní období, které v dřívějších dobách provázel půst od masa. Je pravda, že dnes se už tolik nedodržuje, ale i tak je odborníky doporučováno se před příchodem jara alespoň na čas odprosit od těžkých
a tučných masitých jídel. Výživové hodnoty masa skvěle nahradí různorodé luštěniny. Jsou plné bílkovin a mají nízký obsah tuku, jsou bohaté na minerály, vitaminy a vlákninu. Pokud přemýšlíte nad odlehčením stavy, zkuste sáhnout po luštěninách a z nich připravených směsí.


Inspirace na produkty:

Farmářská polévka s čočkou od Vitany

Balení obsahuje čtyři porce a z velká části jen sušenou zeleninu a červenou čočku. Nenajdete v ní žádné umělé přísady, tak si můžete být jisti, že tato polévka je skvělým parťákem pro udržení se ve zdravé kondici. V případě, že místo čočky preferujete hrách, Vitana nabízí i tuto variantu.

 Doporučená cena: 26,90 Kč

 

Hrstková směs

Pod pojmem hrstková směs najdete kombinaci několika hrstí fazolí, krup, hrachu a čočky. Je skvělým základem klasické hrstkové polévky a hodí se do různých nádivek.

 Doporučená cena: 24,90 Kč

 

Čočka Beluga

Beluga čočka získala své jméno podle Beluga kaviáru. Je to druh drobné černé čočky, která si u nás získává stále větší oblibu. Oproti klasické čočce má krátkou dobu vaření a na rozdíl od čočky červené po uvaření krásně drží tvar.
 Doporučená cena: 49,90 Kč

 

VYZKOUŠEJTE RECEPT!

Salát z barevné čočky s římským salátem, zakysaná smetana s majoránkou

Suroviny:
Čočka červená Vitana 100 g
Čočka velkozrnná Vitana 200 g
Čočka černá Beluga Vitana 100 g
Olej olivový, Sůl
Salát římský 500 g
Smetana zakysaná 1 kelímek
Majoránka sušená Vitana
Víno bílé 1 l

Postup:

Klasickou velkozrnnou čočku předem namočíme na 30 minut. Čočku uvaříme (každou zvlášť) v bílém víně
a ochutíme solí. Pro zachování krásně křupavé konzistence je potřeba červenou čočku vařit maximálně 2 minuty, černou čočku cca 10 minut!

Po vystydnutí smícháme čočku dohromady s olivovým olejem. Nasekáme římský salát a vše promícháme. Zakysanou smetanu okořeníme majoránkou a podáváme se salátem.