Rebarborové vábení: vyzkoušejte příjemně kyselkavý koláč od Josefa Maršálka

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Aktuálně vrcholí sezóna oblíbené rebarbory, jejíž sběr je ideální od počátku května do konce června. Je tedy nejvyšší čas! Nalaďte se na vlnu víkendového pečení. Máme pro vás užitečný tip, jak tuto kyselkavou krásku v kuchyni kreativně využít. Rebarbora se v posledních letech totiž stala velmi oblíbenou přísadou do pečení, ale své místo má i ve slané kuchyni. Připravili jsme ve spolupráci s tím nejpovolanějším – mistrem cukrářem a budoucím účastníkem oblíbené taneční soutěže Josefem Maršálkem –lahodný recept, který uspokojí vaše chuťové pohárky nejen o víkendu.

Skočte si pro rebarboru do nejbližší zahrady či na místní rebarbořiště a upečte si šťavnatý a příjemně kyselkavý koláč na plech. A nešetřete na ingrediencích, neboť máslo a smetana jsou nositeli chuti a kvalitní mouka je základem úspěchu,“ říká Josef Maršálek, známý český pekař a cukrář.

 

Reberbora a její benefity
Své kořeny má v Anglii, avšak původně pochází z Asie, konkrétně z Číny. Panuje o ní mýtus, že se jedná o ovoce, ale opak je pravdou. Rebarbora je vytrvalá zelenina, která má mírně nakyslou ovocnou chuť. V tomto smyslu může být matoucí její hojné využívání při přípravě sladkých receptů. Už víme, že rebarbora je ovoce a teď se mrkneme na zoubek výživovým a beauty benefitům. Příroda ji obdařila obsahem minerálů jako jsou vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík či jód, z makroživin je to hlavně vláknina a z vitamínů zástupci skupiny B. Vitamíny skupiny B podporují nervy, kosti i svaly. Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové (B5), která prospívá pleti a vlasům. Navíc tato zelenina na sebe váže tuk a může napomáhat při redukci váhy. Rebarbora se hodí k masu, je z ní také výborná marmeláda, ale vůbec nejlepší je koláč. Je však potřeba brát v potaz, že rebarboru je vhodné sbírat pouze do konce června, poté může obsahovat vyšší množství kyseliny šťavelové, která našemu organismu neprospívá.

 

Jíst lokálně se vyplatí

Pokud chcete jíst lokálně a využít dary přírody na maximum, podpořte také české výrobce. Nakoupit ingredience si totiž můžete od českých farmářů nebo jiných výrobců. Například mouka, je základním kamenem úspěchu. Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak i mouka je pokaždé trochu jiná. Je to normální. Někdy je zkrátka potřeba přidat do těsta vodu, jindy ubrat, někdy je potřeba přidat na hnětení, jindy na teplotě. Na její kvalitě stojí výsledek vašeho pekařského či cukrářského úsilí. A protože není čas ztrácet čas, používejte osvědčené kvalitní mouky, které vám zaručí stálý výsledek,“ říká Josef Maršálek, cukrář a ambasador mouk Babiččina volba. Mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvy ve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. Díky tomu zaručují tak stálou kvalitu.

Jak připravit rebarborový koláč s tvarohem a smetanou?
Budete potřebovat plech o velikosti 30x40cm a hodinu času na přípravu plus nějaký ten čas na kynutí těsta, ten ale můžete využít například čtením oblíbené knihy nebo aplikací pleťové masky.

Na těsto si připravte:
250g hladké mouky Babiččina volba
40g cukru krupice
100g plnotučného mléka 
60g másla 
10g droždí
1 vejce M
1 citron – kůra
4g soli

Na tvarohový krém si připravte:
250 g plnotučného tvarohu 
200 g zakysané smetany 
50g cukru moučka
10g vanilkového cukru

Na drobenku si připravte:
80g hladké mouky Babiččina volba
40g másla 
40g cukru krupice
2g soli

Na dokončení:
500g rebarbory
50g cukru krupice

Jdeme na to:
Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience (kromě másla) a hněteme asi dvě až 3 min. Poté přidáme máslo a pokračujeme, dokud nezískáme hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 2 hodinu vykynout. Poté ho přeneseme na pečící papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct. Těsto i s papírem přeneseme na plech a potřeme tvarohovým krémem, který jsme připravili smícháním všech ingrediencií. Na tvarohový krém naneseme na kousky nakrájenou rebarboru a případně jahody, kterou ještě pocukrujeme. Koláč hustě posypeme drobenkou připravenou ze všech ingrediencií. Můžeme do ní přidat 1 až 2 g mleté skořice či mletého zázvoru. Koláč necháme asi půl hodiny dokynout. Pečeme ho na horkovzduch při 200C asi 14-15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

 

Dobrou chuť 🙂 

 

 

 

 

 

 

rebarborový koláč: archiv Josefa Maršálka
rebarbora v syrové podobě: fotobanka Unsplash

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...

Leoš Mareš míří na parket. Ve StarDance chce zatančit tango

Leoš Mareš po delší odmlce překvapil veřejnost. Do StarDance Tour nastoupí jako tanečník a vybral si tango, které se učí úplně od začátku. Tichý ústup...

Staří lidé pod tlakem pronajímatelů. Bydlení jim ukusuje z penzí tisíce korun

Senioři často slyší, že jim stát přidává na důchodech. Realita je však jiná, protože každé navýšení spolknou rostoucí nájmy a skryté poplatky. Bydlení se...

Harry Potter a Tajemná komnata od slavného dua MinaLima

Nakladatelství Albatros přináší na trh české vydání druhého dílu slavné fantasy série v ohromujícím podání grafického studia MinaLima. Harry Potter a Tajemná komnata –...

Sdílený spánek s dětmi. Psychologové varují před skrytými následky

Občasné tulení s dítětem v posteli je přirozené a krásné. Pokud se z něj stane každodenní rutina, může to mít vliv na psychiku dítěte...

Soutěžte o dvě vstupenky na divadelní představení Madisonské mosty

Toužíte po kulturním zážitku, který vás chytí za srdce? Zapojte se do soutěže o dvě vstupenky na první české divadelní zpracování Madisonských mostů, které...

Jak se zbavit oteklých nohou? Pomůže vám levný trik z kuchyně, který uleví téměř okamžitě

Večer vás bolí nohy, máte je těžké, oteklé a nejradši byste je ani nevytáhli z bot? Nejste v tom sami. Oteklé nohy trápí v...

„Sleva“ 80 % a prázdná peněženka. Senioři snadno naletí falešným obchodům

Barevné obrázky, vymyšlené recenze a sliby o zázračné úlevě. Podvodní e-shopy cílí hlavně na seniory a prodávají jim bezcenné pomůcky za tisíce korun. Internetové pasti...

Teenageři a vlasy. Co doporučují odborníci z kadeřnictví Klier?

Období dospívání je o objevování sebe sama a vlastního stylu. Vlasy jsou často prvním místem, kde mladí dají najevo, kým chtějí být. Jsou pro...

Káva a alkohol nejsou jako voda. Proč to funguje jinak

Dvě sklenice vody ráno a káva po obědě? V teplých dnech to nestačí. Naše tělo potřebuje nejen tekutiny, ale i minerály. Kdo na to...

Praní bez drobných nečistot? Tento zaručený pomocník mnohé překvapí

Vypadá to jako hloupost, ale funguje to. Obyčejný plastový sáček, který většina z nás automaticky vyhazuje nebo schovává "na horší časy", se dá totiž...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3