Víno ke grilovačce? Nezbytnost!

Víno ke grilovačce? Nezbytnost!


Letní atmosféra je provoněná grilováním, které dokáže parádně sblížit jídlo s vínem. Pokrmy z grilu získají specifickou chuť díky uhlí, kouři i případné karamelizaci, což se může zajímavě kombinovat s jedinečnými vlastnostmi vína, jako je např. ovocitost. Zkaramelizovaná grilovaná zelenina (třeba paprika) zakapaná olivovým olejem a jemně osolená a opepřená krásně hraje třeba s Chardonnay a Sauvignonem. Pokrmy prosycení kouřem zase doplňují charakter barikových vín, grilované steaky dokonale vyváží svěží Cabernet Sauvignon. Pojďme si představit kousky ze Salonu vín, které si užijete během grilovačky.

 

Ryzlink rýnský 2020, suché, pozdní sběr, Ing. Miroslav Volařík
(podoblast Mikulovská, Dolní Dunajovice, trať Zimní vrch, 12,5 %)

„V létě se dobře popíjejí vína s vyšší kyselinou a nižším alkoholem, což nabízí také Ryzlink rýnský z Mikulovska od Volaříků. Je jen jemně nazrálý a dominuje mu citrusovost v aroma i chuti. Klasické víno z této odrůdy je zcela suché a doplní čerstvé pstruhy na grilu,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.


Zakoupíte: Salonvin.cz, Cena: 289 Kč

 

Ryzlink vlašský 2021, suché, pozdní sběr, Jan Baláž
(podoblast Mikulovská, Dolní Dunajovice, trať Pod Slunným vrchem, 12 %)

„Nesmíme zapomenout ani na typickou mikulovskou odrůdu - Ryzlink vlašský. Ten od Baláže nabízí přímočarý zážitek z vína plného žlutého peckového ovoce. Je krásně suché s křupavou ovocnou kyselinou a minerální dochutí. Vyzrálý Ryzlink vlašský vyzkoušejte ke kuřeti na grilu s čerstvými bylinkami,“ láká národní sommelierka Klára Kollárová.


Zakoupíte: Salonvin.cz, Cena: 235 Kč