Tapas s českým twistem vs. česká těžká váha: Kulinární souboj tradičních kuchyní

Tapas s českým twistem vs. česká těžká váha: Kulinární souboj tradičních kuchyní

Tapas jsou fenoménem, v každém soustu cítíte radost a temperament této země. Neodolatelné spojení chuti, atmosféry a společnosti vneslo do světa gastronomie něco zcela jiného, a zvláště v českých podmínkách se jedná o naprosto novou dimenzi chutí.


Tapas bar má nejen značně odlišnou atmosféru od českých podniků, ale především po uspokojení chuťových buněk odcházíte lehkým krokem za další zábavou či povinnostmi. Taková tradiční česká hospůdka láká sice na všem dobře známé pochutiny, člověk by si po jejich konzumaci však často nejraděj dal šlofíka. Proto se nebojte vyzkoušet něco nového a stát se milovníkem tapas s českým twistem.

 

Knajpa versus tapas bar

Porovnávat české hospůdky a španělské tapas bary je jako srovnávat knedlík a krevetu. Oboje má samozřejmě něco do sebe, ale nezavděčí se každému. V čem tedy tkví kouzlo těchto podniků? České restaurace jsou ve své podstatě dvojího druhu. Té opravdu typické hospodě vládnou štamgasti a kulinářské umění zpravidla končí dobře naloženým utopencem či sýrem. Trochu jiné jsou restaurace, kde vládne domácí pohoda a užijete si v nich klasiku v podobě svíčkové nebo guláše jako od babičky. 

Tapas bar je oproti tomu naplněný životem, temperamentem, hudbou a vládne zde radostná atmosféra. Drobné pochoutky podávané s dobrým pitím si nejlépe vychutnáte ve společnosti přátel. Pravé tapas je totiž určeno ke sdílení s ostatními lidmi u stolu. Dále musí naplňovat kritérium snadné konzumace, ke které vám stačí ruka. S trochou nadsázky bychom mohli tapas nazvat takovou luxusní jednohubkou. 



Ideální propojení

Pak tady ale máme ještě jeden druh podniků, které spojují trochu od každého výše zmíněného. Ne všichni strávníci potřebují, aby jim na stole přistála svíčková se šesti nebo smažák, protože nechtějí riskovat, že budou mít problémy vstát od stolu. Zároveň by si ale nějakou českou klasiku dali. Ideál je vychutnat si ryze tuzemské ingredience, které se u nás používaly už za dob Rakouska-Uherska, v menším množství. A mít je ve formě tapas? Proč ne. Aspoň lze všech možných chuťových kombinací ochutnat víc. Jsou to vlastně takové české odlehčené tapas, které vás svojí hutností neukolébají ke spánku. A velkou roli hraje také sdílení. Jídlo se dává do středu stolu a stává se součástí zábavy a zážitku, který si užíváte s přáteli či rodinou. Objednáte nejrůznější tapas, každý má možnost ochutnat, přitom si povídáte a popíjíte třeba výtečné víno. 



Tapas s českým twistem na dosah

Přesně takového konceptu se drží tapas bar Špek a Víno v pražských Dejvicích, který vznikl ve spolupráci s Café Záhorský a farmářským obchodem Marama. Matěj Záhorský a tým Maramy vytvořili místo, kde se můžete ponořit do špičkových chutí a místních lahůdek. Při návštěvě podniku Špek a Víno si užijete večer s vinařem nebo jednoduše jen posezení s přáteli a vychutnáte si chutě a vůně linoucí se z každého talíře i sklenky. Kromě bohaté nabídky vín a bublinek zde najdete také čepované pivo a výběrové pálenky, které doplňují širokou škálu teplých a studených tapas a kanapek. Špek a víno potěší každého milovníka dobrého jídla, který si zároveň potrpí na neotřelou atmosféru a rád zkouší nové věci. Navíc není problém objednat si tapas domů jako občerstvení na rodinnou oslavu, party s příteli nebo třeba do kanceláře na meeting, teambuilding nebo jen posezení s kolegy.  

Ať již zvolíte českou klasiku nebo menší exotiku v podobě tapas baru, vždy na vás čeká výtečný gurmánský zážitek. Úplně nejdůležitější však je, s kým je budete sdílet, protože v dobré společnosti vždy chutná ještě lépe.

 

Více se dozvíte na www.spekavino.cz.

 

 

 

 

zdroj/foto: spekavino.cz