Kupované omáčky ke grilování? Zkuste si je raději připravit sami

Kupované omáčky ke grilování? Zkuste si je raději připravit sami

Grilovací sezona už je v plném proudu a k dobrému masu či sýru patří i omáčky, které celkový zážitek ještě podtrhnou. Zkuste si připravit třeba jednu z těchto tří.


Pepřová omáčka

Co budeme potřebovat?

rostlinný olej, 1 lžíce másla, 20g šalotky, 20g červené papriky, 20g žampionů, 2 lžíce naloženého zeleného pepře, 50ml brandy, 200ml silného vývaru nebo, 50 ml smetany, sůl, pepř

Jako první si představíme exkluzivní pepřovou omáčku, která se hodí především ke stejkům z vepřového či hovězího masa. Postup je jednoduchý, nejprve si rozehřejeme hrnec a následně do něj nalijeme olej. Po krátké chvíli do něj hodíme máslo, aby se tolik nepřepalovalo. Jakmile je tuk ohřátý, začneme přidávat další ingredience. Jako první jdou na řadu žampiony. Mějte na paměti, že omáčku budeme mixovat, a tak nemusí být nakrájeny na drobné kousky. Žampiony zarestujte dozlatova a následně přidejte červenou papriku, kterou opečte taktéž na barvu. Poté jde na řadu šalotka, které v hrnci také dopřejte dostatek času. Nespěchejte a opékejte pozvolna.

V této chvíli osolte, opepřete a přidejte část nakládaného zeleného pepře i s trochou nálevu. Nechte odpařit a podlijte brandy, které nechte taktéž z většiny vyprchat. Když se tak stane, přilijte vodu nebo ideálně silný vývar. Hovězí vývar dodá omáčce sílu. Poté vařte asi 10 – 15 minut. Jakmile je hotovo, přilijte smetanu, krátce provařte a rozmixujte. Omáčku pak ještě dochuťte dle svých představ a krátce vařte. Nakonec stačí přidat druhou část zeleného pepře. Kuličku už tentokrát vložte bez nálevu a nemixujte. A máte hotovo.

Koktejlová omáčka

Co budeme potřebovat?

2 lžíce majonézy, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce křenu, trochu brandy a citronové šťávy, sůl a pepř

Na rozdíl od pepřové omáčky je ta koktejlová mnohem jednodušší. A výsledek je neméně výborný. Stačí pouze smíchat majonézu, kečup a křen do mísy a následně promíchat. Pak už zbývá jen finální dochucení. To provedete pár kapkami brandy a citronové šťávy. Dávejte pozor a raději přidávejte postupně, než omáčku přechutit. Na závěr osolte a opepřete dle chuti.

Sladkokyselá chilli omáčka

Co budeme potřebovat?

½ hrnku cukru, ⅓ hrnku bílého nebo třtinového octa, sůl, 3 stroužky česneku, 3 lžíce vody, 3 červené chilli papričky

Ať už děláte rybu, maso či sýr, skvělo poslouží sladkokyselá chilli omáčka. Její příprava není nikterak náročná. Stačí vlastně jen dát veškeré ingredience do mixéru či nádoby a rozmixovat do hruba. Takto připravený základ vložte do hrnce a zhruba pět minut vařte. Pak už si jen vychutnejte skvělou chuť omáčky.