Hovězí vývar
SUROVINY
- 2 kg masa z hovězího žebra
- 200 g oloupané mrkve
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g oloupané petržele
- 100 g bílé části pórku
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 oloupaná střední cibule
- 3 oloupané stroužky česneku
- 1 menší rajče
- 1 větší stonek plocholisté petržele
- 2 větší snítky tymiánu
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček černého pepře
- 1 kávová lžička soli
POSTUP
Troubu rozehřejeme na 220 °C.
Kosti důkladně propláchneme pod tekoucí vodu a necháme okapat.
Potřeme je ze všech stran olejem, položíme na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 7 minut. Poté je otočíme a pečeme dalších 8 minut. Opečené kosti vyndáme z trouby a omyjeme pod tekoucí studenou vodou.
Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Cibuli nakrájíme najemno.
Pórek pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, podélně rozřízneme na poloviny a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm.
Opečené kosti a maso vložíme do čistého hrnce, zalijeme zhruba 4 litry studené vody, nebo tak, aby maso a kosti byly ponořené a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme zarovnanou lžičku soli, tymián, nové koření, kuličky pepře a bobkový list.
Vaříme nezakryté na nejmenším možném ohni 4 hodiny. Poté přidáme zbývající suroviny a vaříme 1 hodinu. Vývar přecedíme přes jemné síto.
Vývar svaříme na středním ohni na množství asi 3 litrů a co nejrychleji vychladíme v ledové lázni. Z povrchu sebereme tuk, který vyhodíme.
Vývar uschováme v lednici, nebo ho po částech zamrazíme.
zdroj: www.rohlik.cz/chef/79-hovezi-vyvar
Ingredience: