Jemná paštika z kuřecích jater
Ingredience:
750 g kuřecích jater DZ Klatovy
60 g přepuštěného másla (ghí)
300 g másla
3 ks šalotky
7 snítek tymiánu
150 ml bílého suchého vína
260 ml 30–40% smetany
mořská sůl, pepř dle chuti
větší špetka muškátového oříšku
větší špetka mletého hřebíčku
pistácie/mandle
Postup přípravy:
Cibuli nakrájejte najemno. Játra očistěte od žilek a nakrájejte na cca 1,5 cm kousky. Ve velké pánvi za vysoké teploty rozehřejte ghí a přidejte játra a lístky tymiánu. Přidejte koření a promíchejte. Až budou játra zatažená, přidejte cibuli. Důležité je, aby se játra i cibule orestovaly krásně dozlatova, takže je nemusíte míchat tak často.
Až budou játra i cibulka krásně zlatohnědé, přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří zpět na tuk. To poznáte tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku místo bublání tekutiny a také, když přivoníte, tak byste neměli cítit žádný alkohol.
Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a zmírněte teplotu. Játra nyní osolte a opepřete a celý obsah pánve přemístěte do stolního mixéru. Směs rozmixujte dohladka. Poté asi po 50 gramech přidávejte máslo a vždy řádně promixujte, dokud nebude hmota homogenní. Až budete mít všechno máslo zašlehané, ochutnejte paštiku a případně ji dochuťte.
Pokud máte výkonný mixér, tak nebude třeba paštiku pasírovat. Pokud máte méně výkonný, doporučujeme ji propasírovat přes jemnější síto.
Jestli chcete přidat oříšky, lehce je nasekejte (nebo je klidně nechte celé) a přimíchejte do paštiky.
zdroj: https://www.dzklatovy.cz/recepty/jemna-pastika-z-kurecich-jater/
Ingredience: